Nieuwe bubbels op het Beursplein

Een Amerikaanse bank failliet. Een Nederlandse bank-verzekeraar die moet opsplitsen. Britse banken die een fors deel van hun activiteiten moeten afstoten. Verzekeraar Delta Lloyd had een beter moment kunnen uitkiezen voor een beursgang.

Dus kwam de uitgiftekoers onderin de bandbreedte te liggen en daalde het aandeel vanmorgen kort na de eerste notering. Topman Niek Hoek dronk er niettemin een glas champagne op. Maar particulieren hebben wel weer een echt Hollands fonds om in te beleggen naast fremdkörper als Arcelor Mittal, Air France-KLM en Unibail die niet eens hun hoofdkantoor in Nederland hebben.

Delta Lloyd kan een trendsetter worden. Zoals de verzekeraar nu gedeeltelijk wordt vrijgelaten door zijn Britse eigenaar Aviva komen er meer branchegenoten op de markt. ING heeft de optie om Nationale Nederlanden weer naar de beurs te brengen. Ook Fortis Verzekeringen, omgedoopt tot ASR (van De Amersfoortse en Stad Rotterdam) zoekt een nieuwe toekomst. Verkoop kan, maar waarom ook niet een beursgang?

Na de uittocht van de beurs in de afgelopen jaren dienen zich de komende jaren meer kandidaten aan. Waarom zou de Nederlandse overheid zich niet nu al vastleggen op een beursgang van het nieuwe ABN Amro? Ter bevordering van de nationale trots en om de Amsterdamse beurs weer levendig te maken.

Dat zou het voor private-equitybedrijven aantrekkelijk maken om hun Nederlandse bezittingen niet door te verkopen maar te gelde te maken door een exit via de beurs. Candover brengt bijvoorbeeld de luchtvaartactiviteiten van Stork als Fokker terug naar het Damrak. Maxeda laat de bel voor zijn warenhuizen luiden bij de introductie van het nieuwe Bijenkorf Beheer.

En stel dat gewone bedrijven de trend naar verkleining bij financiële instellingen gaan volgen? Zijn behalve de banken en verzekeraars ook niet de grote bedrijfsgiganten te complex geworden om te managen? Kunnen sommige Nederlandse veroveringen weer afgesplitst worden? Nutricia weer terug, om maar een bedrijf te noemen.

Voor potentiële aandeelhouders zou het goed zijn als verkopers niet te lang wachten. Nu kunnen ze nog op een redelijk niveau instappen en de koers gedurende lange tijd zien stijgen. Het langetermijnbeleggen, dat na de crisis maatschappelijk gezien weer de voorkeur verdient, gaat dan ook echt lonen.

Zo kan de Amsterdamse beurs waarlijk weer het aanzien krijgen als in 1973. Dat was het jaar dat Delta Lloyd zijn notering opgaf na de overname door Britten. Ook als trendsetter.

Daan van lent

    • Daan van Lent