kort

Noord-Korea eist direct overleg met VS over atoomprogram

SEOUL. Noord-Korea heeft gisteren de druk op de Verenigde Staten opgevoerd om in te gaan op zijn eis voor directe onderhandelingen over het nucleaire programma van het land. Pyongyang dreigt „zijn eigen weg te gaan” als de VS bilaterale onderhandelingen afwijzen. Deze verklaring van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde op het recente bezoek van een onderhandelaar over nucleaire kwesties aan de Verenigde Staten. Tijdens deze ontmoeting heeft Noord-Korea de eis voor directe onderhandelingen met de VS herhaald als voorwaarde voor terugkeer naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea stapte in april uit het internationale ontwapeningsoverleg, na de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad van Noord-Korea’s lancering van een langeafstandsraket. Waarnemers brengen de Noord-Koreaanse druk op de VS in verband met de dringende behoefte van het land aan internationale hulp. De economie is gehavend, een groot deel van de bevolking heeft voedselgebrek. (AP, Reuters, BBC)

Karadzic aanwezig bij zitting van tribunaal

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De voormalig Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic zal vandaag aanwezig zijn bij een zogenaamde procedurezitting van het Joegoslavië-tribunaal. Dat schrijft Karadzic in een brief aan de rechters. Zijn brief roept ook op tot een eerlijk en snel proces. Hij meldt ook dat hij vandaag niet aanwezig zal zijn bij de hervatting van zijn proces, omdat hij vindt dat hij te weinig tijd heeft gehad om zich voor te bereiden. Karadzic heeft besloten om zichzelf te verdedigen. Vandaag proberen de rechters, aanklagers en Karadzic een oplossing voor de impasse te vinden.

Lees de brief van Karadzic via:nrcnext.nl/links

Vluchtelingenboot zinkt bij Australië

SYDNEY. Twee koopvaardijschepen hebben 19 mensen gered, nadat een schip vol asielzoekers 2.400 kilometer ten noordwesten van Australië was gezonken. Zeker 20 mensen worden nog vermist. Gisteren heeft een Australisch militair toestel een opblaasbaar vlot afgeworpen toen nog twee overlevenden in de golven werden ontdekt. De Australische premier Rudd verklaarde dat „op dit moment alle inspanningen terecht zijn gericht op het redden van levens die gevaar lopen op zee”. In Australië leidt de komst van bootvluchtelingen tot politiek debat. Dit jaar brachten ongeveer 35 schepen zo’n 1.770 asielzoekers naar Australië. (Reuters, AP)

Irak: 410 doden bij geweld in oktober

Bagdad. In Irak zijn vorige maand 410 mensen door geweld om het leven gekomen, twee keer zoveel als de voorgaande maand, aldus cijfers van de ministeries van Gezondheid, Binnenlandse Zaken en Defensie. Reden van die stijging waren met name de zelfmoordaanslagen op overheidsgebouwen in Bagdad, waarbij 25 oktober 153 mensen werden gedood. De bloedigste maand sinds meer dan een jaar blijft augustus, met 456 doden, inclusief 95 doden door aanslagen op ministeries in Bagdad. (AFP)

Iraanse oppositie gaat weer de straat op

Teheran. Iraanse oppositiegroepen hebben hun aanhangers opgeroepen morgen gebruik te maken van de traditionele massaherdenking van de bezetting van de Amerikaanse ambassade in 1979 om vreedzaam te protesteren tegen het regime. Bij een soortgelijke gelegenheid in september betoogden tienduizenden mensen voor de oppositie. De Revolutionaire Garde, steunpilaar van het regime, waarschuwde gisteren dat „de Iraanse natie” niemand zal toestaan „valse leuzen” aan te heffen. (AFP, Reuters)