kort

WADA onderzoekt dopingzaak van oud-tennisser Agassi

New York. Het wereldantidopingbureau WADA gaat zich verdiepen in de dopingbekentenis van voormalig toptennisser Andre Agassi. De Amerikaan geeft in zijn autobiografie, die binnenkort verschijnt, toe dat hij vanaf 1997 regelmatig verslavende metamfetaminen gebruikte. Een dopingvergrijp verjaart na acht jaar, maar WADA wil weten of Agassi onder ede gelogen heeft over zijn dopegebruik. Net als atlete Marion Jones zou hij dan voor meineed vervolgd kunnen worden. Na een positieve test schreef Agassi een brief naar tennisorganisatie ATP dat hij per ongeluk het met drugs besmette drankje van zijn assistent had opgedronken. De ATP heeft Agassi nooit gestraft. (ANP)

Belgische baanrenner Keisse vrijgesproken

BRUSSEL. De Belgische baanwielrenner Iljo Keisse is gisteren door de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond vrijgesproken voor zijn positieve dopingtest in november 2008. Keisse werd betrapt op de producten cathine en HTC. De baanrenner voerde aan dat de middelen in een geneesmiddel en een voedingssupplement zaten. Op basis van rapporten van wetenschappers oordeelde de commissie dat Keisse te goeder trouw heeft gehandeld en dat hem geen schuld of nalatigheid kan worden verweten. (ANP)

Tennisser De Bakker bereikt tophonderd

RIJSWIJK. Tennisser Thiemo de Bakker behoort voor het eerst in zijn loopbaan tot de beste honderd tennissers van de wereld. Op de wereldranglijst die gisteren verscheen prijkt de 21-jarige Nederlander op de 99ste plaats. De Bakker steeg dankzij het bereiken van de halve finales in Seoul twaalf plaatsen. De Bakker sloot 2008 nog af als de nummer 249 van de wereld. De voormalig juniorenkampioen van Wimbledon won dit jaar al vier challengertoernooien. (ANP)

Doelman ontslagen wegens homohaat

KOPENHAGEN. De Deense voetbalclub FC Midtylland heeft gisteren per direct zijn Poolse doelman Arek Onyszko ontslagen. De club kon de homovijandige teksten van Onyszko in zijn biografie niet waarderen. „Ik haat homo’s, echt waar. Ze zijn om te kotsen”, schrijft de doelman in zijn boek Fuckin Polak, dat gisteren verscheen. Onyszko was eerder tot drie maanden hechtenis veroordeeld wegens ernstige mishandeling van zijn echtgenote. Die straf kostte de keeper destijds zijn baan bij Odense, maar Midtylland nam de Pool in genade aan. Hij keepte als straf nog met een elektronische enkelband. (ANP, DPA)

Wielrenner Evans tekent bij BMC

Santa Rosa. BMC Racing Team heeft de Australiër Cadel Evans gecontracteerd. De wereldkampioen op de weg heeft een driejarig contract getekend. De 32-jarige Evans was de afgelopen vijf jaar in dienst van Silence-Lotto. Bij BMC rijden komend jaar onder anderen Karsten Kroon, oud-wereldkampioen Alessandro Ballan en George Hincapie. (ANP)

AZ vier weken zonder Mounir El Hamdaoui

ALKMAAR. AZ kan de komende vier weken geen beroep doen op Mounir El Hamdaoui. De voetballer liep in het bekerduel met Spakenburg een kleine spierscheuring in zijn linkerbovenbeen op. Dat wees een MRI- scan gisteren uit. De aanvaller mist onder meer de Champions-Leagueduels met Arsenal (morgen) en Olympiakos Piraeus (24 november). (ANP)

Anjema naar derde ronde WK squash

KOEWEIT. Laurens Jan Anjema heeft gisteren in Koeweit de derde ronde bereikt van het wereldkampioenschap squash. De 26-jarige Nederlander, als veertiende geplaatst, versloeg de als zeventiende geplaatste Pakistaan Aamir Atlas Khan. (ANP)