kort

VVD krijgt weer kritiek over ideeën ontwikkelingshulp

Den Haag. De VVD heeft in de Tweede Kamer opnieuw stevige kritiek gekregen op haar ideeën om op ontwikkelingshulp te korten. VVD-Kamerlid Boekestijn vindt dat de hulp van rijke landen de zelfredzaamheid van vooral Afrikaanse landen kapot heeft gemaakt. Dat bleek gisteren tijdens een overleg over de begroting van 2010 van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA). De VVD-fractie kondigde aan de begroting opnieuw niet te steunen. De liberalen deden dat ook met de begroting van 2009 en ze keurden het jaarverslag over 2008 eveneens af. Volgens Boekestijn leidt hulp tot meer corruptie en is het slecht voor de democratisering en concurrentie. CDA, PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie hebben geen begrip voor het uitgangspunt van de VVD. Zij dringen net als de VVD aan op internationale solidariteit maar willen ook effectievere hulp waar mogelijk. (ANP)

25 miljoen euro voor groene projecten

Den Haag. Er komt bijna 25 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers die nieuwe alternatieve energieprojecten ontwikkelen. Dat kondigden de ministers Verburg (Natuur, CDA) en Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) gisteren aan. Het geld is voor projecten die het gebruik van hernieuwbare energie stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. De ministers hebben 10 miljoen euro voor nieuwe proeven met bioraffinage, het slim verwerken van planten en plantenresten. In planten zitten vezels, olie, suikers en eiwitten die gebruikt kunnen worden voor grondstoffen van voedsel, veevoer en bijvoorbeeld medicijnen. (ANP)

Aangehouden man was voortvluchtig

Utrecht. De 31-jarige man die vorige week donderdag na een achtervolging in Utrecht werd aangehouden, was voortvluchtig. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt. De man, die wordt verdacht van vrijheidsberoving, verkrachting, poging tot verkrachting en poging tot doodslag op politieagenten, keerde in juni niet terug van zijn proefverlof. Hij kreeg toestemming voor een driedaags verlof, maar meldde zich nooit meer bij de gevangenis. Hij zat een straf van twee jaar uit voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verduistering. De verdachte probeerde volgens het OM afgelopen week twee keer een vrouw te verkrachten. Agenten zetten na een melding de achtervolging in. Deze rit eindigde op het binnenterrein van het politiebureau in het centrum van Utrecht. (ANP)

Allochtonen huwen nog vaak onderling

Den Haag. Niet-westerse allochtonen hebben een duidelijke voorkeur voor een huwelijkspartner uit hun land van herkomst. Vooral Turken en Marokkanen trouwen liever een landgenoot die al dan niet in Nederland woont. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar trouwden in Nederland 28.000 mensen die niet in Nederland zijn geboren. De helft was van westerse afkomst, een kwart kwam uit Turkije of Marokko. Zeven op de tien westerse allochtonen trouwden een autochtone partner, zes op de tien niet-westerse allochtonen huwden een partner uit de eigen bevolkingsgroep. Sinds 2008 is het aantal huwelijken waarvoor de partner voor het huwelijk naar Nederland emigreert, gestabiliseerd. (ANP)