kort

IMF voorziet lichte groei economie Nederland

DEN HAAG. De Nederlandse economie zal volgend jaar dankzij het herstel van de wereldeconomie weer licht groeien. De gevolgen van de recessie zullen echter nog jaren voelbaar zijn. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In de voorlopige conclusies van het onderzoek naar de Nederlandse economie stellen onderzoekers dat de economische groei de komende jaren niet groot genoeg zal zijn om de gevolgen van de crisis te compenseren. Forse bezuinigingen en andere hervormingen zullen dan ook noodzakelijk zijn om het overheidstekort weer terug te dringen. Die bezuinigingen moeten echter niet te snel worden doorgevoerd. „Pas als er werkelijk sprake is van economisch herstel, dat zal niet eerder zijn dan in 2011”, aldus het IMF. Tot die tijd moet de overheid doorgaan met het stimuleren van de economie. (ANP)

Hogere winst voor prijsvechter Ryanair

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ryanair heeft over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar zijn winst zien stijgen met 35 procent. De Ierse prijsvechter maakte gisteren een nettowinst bekend van 250 miljoen euro, tegenover 185 miljoen een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde als gevolg van lagere ticketprijzen van 1,03 miljard euro naar 992 miljoen. Ook de halfjaarcijfers waren beter, met een winst van 373 miljoen euro tegenover 95 miljoen in 2008. Ryanair zegt te hebben geprofiteerd van lagere kosten. Vooral de brandstofrekening viel fors lager uit: de maatschappij betaalde hieraan 176 miljoen euro minder dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Het aantal passagiers bij Ryanair blijft ook stijgen. In september werden 6,1 miljoen mensen vervoerd, 17 procent meer dan in september 2008. Als een van de weinige bedrijven in de luchtvaart lijkt Ryanair nauwelijks last van de crisis te hebben.