kort

Anonieme tip helpt Belastingdienst met vinden zwartspaarder

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Dankzij een tipgever is de Belastingdienst ruim vierhonderd zwartspaarders met bankrekeningen in Europese belastingparadijzen op het spoor. Het gaat om ongeveer 100 miljoen euro aan verzwegen vermogen. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) heeft de anonieme tipgever een beloning toegezegd die, afhankelijk van het bedrag dat de fiscus vordert, kan oplopen tot enkele tonnen. De Jager meldt de ongebruikelijke afspraak met de tipgever in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag wordt uitbetaald als er zekerheid is over de opbrengst.

Nibud: kind weet te weinig van geldzaken

UTRECHT. Ouders bereiden hun kinderen onvoldoende voor op een financieel zelfstandig bestaan. Dat meldde het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) gisteren naar aanleiding van een onderzoek onder 870 ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar. De jongvolwassenen hebben dan nog onvoldoende geleerd een bepaalde periode met een vast budget om te gaan, concludeert het Nibud. Daardoor is volgens de organisatie de kans groot dat kinderen later financiële problemen krijgen. (ANP)

‘Grote verschillen in woonverzekeringen’

Amsterdam. De verschillen tussen de duurste en goedkoopste aanbieder van opstal- en inboedelverzekeringen kunnen oplopen tot meer dan 200 procent, met uitschieters naar zelfs 800 procent. Dit blijkt uit de gisteren verschenen Research Special Woonverzekeringen van onderzoeksbureau MoneyView. Het komt voor dat dezelfde verzekeraar in de ene situatie de laagste premie biedt, maar onder andere omstandigheden de duurste is. Om die reden zou er voor iedere klant een aparte vergelijking van producten moeten komen, aldus MoneyView. (ANP)

Prijs van een fles wijn mogelijk omhoog

Den Haag. De wijnprijs gaat mogelijk volgend jaar omhoog, doordat coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie de accijns erop willen verhogen. Dat bleek na een debat in de Tweede Kamer. De 7 miljoen euro aan extra inkomsten willen de partijen gebruiken om de vrijstelling voor erfenisbelasting te verhogen van 2.000 naar 45.000 euro. (ANP)