Komkommer: meer genen dan de mens

rotterdam, 3 nov. - De komkommer heeft ongeveer 25.000 genen; veel meer dan de mens (die er tegen de 20.000 heeft). Dat blijkt uit de genenkaart van de komkommer, die afgelopen zondag in Nature Genetics is gepubliceerd. De komkommer (Cucumis sativus) is de zevende `hogere` plant (geen mos) waarvan de DNA-volgorde is bepaald. Het grotendeels Chinese onderzoeksteam verwacht dat de kennis van het komkommergenoom de kweek van nieuwe rassen vooruit helpt. Van de zeven planten waarvan het genoom bekend is zijn er vier voedingsgewassen: rijst, tarwe, druif en papaja. Plantengenomen leveren kennis op over bepaalde eigenschappen van planten. Zo ontdekten de Chinezen in de komkommer (een klimplant) acht genen voor de ontwikkeling van hechtranken - de andere plantengenomen hebben er daarvan maar één tot drie.