'Karadzic gaf bevel voor Srebrenica'

Radovan Karadzic gaf bevel voor „de uitschakeling van Srebrenica”. Dat zei tribunaalaanklager Alan Tieger gisteren tijdens de afronding van zijn openingsverklaring.

Op de derde dag van het proces was Karadzic opnieuw afwezig. Zijn verantwoordelijkheid voor de genocide op ruim zevenduizend moslims na de val van Srebrenica is volgens Tieger „glashelder”. In de rechtzaal toonde hij onder meer documenten, foto’s en videobeelden die de verantwoordelijkheid van de voormalig Bosnisch Servische leider „onomstotelijk bewijzen”. Hij was op de hoogte van de moorden en deed niks om ze te stoppen. Ook was hij direct betrokken „bij het wegmoffelen van het bewijs van de massagraven”.

Tieger citeerde uit afgetapte telefoongesprekken waarin Karadzic het bevel gaf om „alle goederen voor middernacht naar een andere opslagplaats” te brengen. ‘Goederen’ was een codenaam voor moslims – de volgende 24 uur werden de gevangenen allen geëxecuteerd.

Aan het einde van de zitting waarschuwde rechter O-Gon Kwon nogmaals dat Karadzic zijn proces moet bijwonen. Zo niet, dan moet hij de consequenties daarvan accepteren.

Vandaag bespreken rechters, aanklagers en Karadzic de mogelijkheden om de impasse te doorbreken. Karadzic, die zijn eigen verdediging voert, wil meer tijd om zich voor te bereiden. In hoger beroep is dit verzoek al afgewezen.

Wellicht krijgt Karadzic een advocaat toegewezen, of wordt er een amicus curiae – ‘een vriend van het hof’ – benoemd die opkomt voor de belangen van de verdachte bij afwezigheid van een advocaat. De Servische president Slobodan Milosevic, die ook zichzelf verdedigde, kreeg ook een advocaat toegewezen.