Iran wil geen nucleair dictaat uit VS

Iran weigert deel te nemen aan onderhandelingen over het nucleaire dossier waarvan de uitslag vooraf door de Verenigde Staten wordt bepaald. Dat heeft de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, vandaag in een toespraak tot studenten in Teheran onderstreept.

Khamenei reageerde kennelijk op oproepen uit het buitenland aan de Iraanse leiders om het ontwerp-akkoord te aanvaarden over de uitvoer van Iraans laag-verrijkt uranium voor verdere verrijking in Rusland en Frankrijk tot brandstof voor de reactor in Teheran. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, drong er gisteren bij Iran op aan het ontwerp-akkoord te accepteren zoals het er nu ligt. „We gaan het niet veranderen”, zei ze tijdens een bezoek aan de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Het ontwerp-akkoord, waarover Iran vorige maand in Wenen heeft onderhandeld met de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk, wordt door de internationale gemeenschap gezien als vertrouwenwekkende maatregel. Volgens het voorstel, dat is opgesteld door de chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, moet Iran driekwart van zijn voorraad laag-verrijkt uranium uitvoeren.

Daarmee zou het ongeveer een jaar onvoldoende voorraad beschikbaar hebben om zelf te verrijken voor een kernwapen, als het dat zou willen. Teheran ontkent dat met kracht. Iran op zijn beurt komt op deze manier tijdig aan nieuwe brandstof voor de reactor in Teheran, die medische isotopen produceert en die anders volgend jaar zonder komt te zitten.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties onderstreepte ElBaradei gisteren dit element van het opbouwen van vertrouwen, „dat alleen kan worden bereikt door dialoog”. Hij voegde eraan toe „daarom Iran op te roepen zo tegemoetkomend als mogelijk te zijn en op korte termijn te reageren op mijn recente voorstel”. Ook Groot-Brittannië, Rusland en Frankrijk riepen gisteren Iran op zo snel mogelijk te antwoorden.

Iran heeft vorige week een eerste antwoord bij het IAEA ingediend, maar over de inhoud gezwegen. Gisteren zei een Iraanse woordvoerder dat Teheran zo snel mogelijk een technische discussie wil om zorgen over „technische punten” weg te nemen.

Khamenei zei vanochtend in zijn toespraak dat onderhandelingen waarvan de Verenigde Statenhet resultaat bepalen „overeenkomen met een krachtmeting tussen wolf en lam”. Daarmee citeerde hij de stichter van de islamitische republiek, ayatollah Ruhollah Khomeiny, die indertijd de betrekkingen tussen Teheran en Washington op soortgelijke wijze had getypeerd. (AFP, Reuters, AP)