Gratis topadvies uit hele wereld

In de rechtzaal staat Radovan Karadzic er alleen voor, maar daarbuiten kan hij beschikken over een team van topjuristen die hem bijstaan.

In de rechtzaal van het VN-hof staat Radovan Karadzic – als hij er al is – er alleen voor, maar de voormalig Bosnisch Servische leider kan beschikken over een team van internationale topjuristen die hem adviseren.

Het Karadzic-team wordt geleid door de Amerikaanse advocaat Peter Robinson, de Nederlandse jurist Marko Sladojevic en de Servische advocaat Goran Petronijevic. Robinson coördineert de procedurele kant, Petronijevic stuurt de juridische adviseurs aan, en Sladojevic is als een soort particulier secretaris verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij spreekt Karadzic zo’n drie keer per dag – of per telefoon, of in het huis van bewaring in Scheveningen. De Nederlandse jurist van Servische komaf maakte ook deel uit van het juridische team van de Servische president Slobodan Milosevic en Momcilo Krajisnik, een vertrouweling van Radovan Karadzic.

Karadzic kan daarnaast beschikken over drie zogenoemde casemanagers en twee onderzoekers, die door het VN-hof worden betaald zij krijgen een vergoeding van 25 euro per uur. En hij kan een beroep doen op ruim veertig professoren, (oud)politici, onderzoekers en juristen die onbezoldigd voor hem werken. De vrijwilligers komen uit Nederland, Duitsland, Italië, Griekenland, Zwitserland, Canada, de VS, Nieuw-Zeeland en Australië. Een aantal van deze juristen heeft ook bij het Joegoslaviëtribunaal gewerkt, zoals Alexander Zahar (Griffith University, Australïë) en Gideon Boas (Monash University, Australië). Professor Andreas O’Shea werkte ook bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en het Rwandatribunaal.

De jurist Kevin Jon Heller (University of Auckland, Nieuw-Zeeland) raakte vrienden kwijt omdat hij Radovan Karadzic adviseert, zo schrijft hij op een juridisch blog (opiniojuris.org). In een repliek schrijft Heller dat de rechtszaken tegen de Servische president Slobodan Milosevic en de ultranationalistische Serviër Vojislav Seselj een fiasco zijn. De erfenis van het Joegoslavië-tribunaal zal, volgens Heller, worden bepaald door het Karadzic-proces. Wat het vonnis ook mag zijn, de rechtszaak moet transparant en eerlijk worden gevoerd – en daarom trad hij toe tot het team van juridische adviseurs.

In Nederland heeft professor Elies van Sliedregt (Vrije Universiteit van Amsterdam) de verdediging van Karadzic geadviseerd over de reikwijdte en inhoud van de individuele aansprakelijkheid in het internationaal strafrecht – het onderwerp waarop ze is gepromoveerd. Het ging, volgens haar, „om een eenmalige actie”. Ook omdat haar vriend, de Brit Howard Morisson, één van de rechters is in het Karadzic-proces.

Ook professor Göran Sluiter (Universiteit van Amsterdam) adviseert Karadzic. „Indien iemand een beroep doet op je gespecialiseerde kennis moet je daar open voor staan. Wetenschappers moeten hun kennis delen met de samenleving en Karadzic maakt onderdeel uit van die samenleving”, zegt Sluiter die in het verleden ook aanklagers van het VN-hof heeft geadviseerd. Hij vindt voor de ontwikkeling en kwaliteit van internationale processen een sterke verdediging cruciaal is. Sluiter: „Uiteindelijk is mijn bijdrage aan de verdediging van Karadzic gericht op verbetering van het internationaal strafrecht.”

Ook Ramsey Clark, oud-Amerikaans minister van Justitie, en de Franse topadvocaat Jacques Vergès adviseren Karadzic. Clark en Vergès maakten ook al deel uit van het team adviseurs van Slobodan Milosevic, die ook zijn eigen verdediging voerde in de rechtzaal.

    • Cees Banning