Eurosatelliet gaat klimaat en milieu in de gaten houden

Rotterdam, 3 nov. - Gisteren, heel vroeg in de ochtend, is de SMOS-satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA naar de ruimte geschoten met een Russische Rockot-raket. Op 760 kilometer boven het aardoppervlak cirkelt de SMOS-satelliet (Soil Moisture and Ocean Salinity) nu in een baan om de aarde. De satelliet, 658 kilo zwaar en 315 miljoen euro duur, gaat daar de microgolven opvangen die het aardoppervlak reflecteert. Indirect geeft die reflectie weer hoe vochtig het landoppervlak is en hoe zout het zeewater. Zo kunnen onderzoekers de circulatie van het oceaanwater volgen en de waterkringloop op aarde observeren. Daar profiteren weerdeskundigen en klimatologen van. SMOS is de tweede satelliet van een Europees trio satellieten voor aardobservatie. In maart is GOCE gelanceerd, die het zwaartekrachtsveld van de aarde volgt. En volgend jaar gaat Cryosat-2 omhoog. Die gaat de dikte van het ijs rond de polen meten.