Discussiëren kan ook online, vindt 'Joop'

De website www.joop.nl moet een soort talkshow worden, maar dan op internet.

Een links alternatief, zonder zuur te willen zijn.

Haaff, Maarten van

Debat- en opiniesite Joop, die de VARA vanmiddag lanceert voor een breed publiek, wil een nieuwe draai geven aan het debat op internet. Vooral progressieve meningen moeten er de ruimte krijgen, van D66 tot SP.

Volgens initiatiefnemer Francisco van Jole van Jouw Online Opiniepagina (Joop) overheerst „het rechtse geluid” in het debat op internet. „D66 is in de peilingen net zo groot als de PVV”, zegt hij, „maar als je naar de media kijkt dan krijg je niet dat beeld. Het is interessant om zulke mechanismen te laten zien.”

De rechtse opinie voert volgens Van Jole op internet de boventoon omdat mensen met een progressieve visie op de samenleving gewend zijn deze te ventileren via traditionele mediakanalen. „Op internet kwamen juist rechtse geluiden in de jaren negentig op, eerst in de VS en later ook in Nederland. Ze kregen elders geen ruimte. Die rechtse mensen hebben daardoor een enorme zendingsdrang. De traditionele media willen een veel genuanceerder geluid brengen.”

Vaste bijdragen aan Joop komen van bekende Nederlanders zoals VARA-journalist Paul Witteman, wetenschapper Rick van der Ploeg, columnist Heleen Mees, cabaretier Dolf Jansen en historicus Maarten van Rossem. Waarom juist opinies van prominenten die al domineren in andere media? „We bieden een soort talkshow, maar dan op internet”, zegt van Jole. „De weblogcultuur is niet erg levendig onder prominenten. Wij bundelen hun visies, maar geven ook ruimte aan nu nog onbekende bloggers.”

De toon moet volgens de makers kritisch zijn, niet zuur of zeurderig. Mopperen, klagen en schelden is niks voor Joop. Van Jole: „Bloggers moeten ook oplossingen aandragen voor problemen die ze aansnijden. Ik wil eenzelfde soort gemeenschapsgevoel als op het sociale netwerk Facebook. Mensen vinden het prettig om elkaar daar te ontmoeten. Lance Armstrong riep onlangs op om met hem te gaan fietsen in Glasgow. Driehonderd mensen verzamelden zich om een leuke dag te hebben. Die cultuur is op internet weggezakt.”

Alleen al de aankondiging van Joop, die wordt betaald met verenigingsgeld van de VARA, bracht op internet een storm van sardonische reacties op gang. Zonder dat iemand ook maar iets had gezien werd Joop al „de censuur fatsoensblog van Van Jole” genoemd.

Blogger Bert Brussen, oud-medewerker van GeenStijl, lanceerde direct een tegenhanger De Jaap. „De Jaap moet een open podium worden voor álle politieke gezindten, zonder de stem van de maker maar met prikkelende, gedegen en onderbouwde discussies”, zegt Brussen. „Wij publiceren alle mogelijke botsende meningen: van PVV tot GroenLinks.”

Brussen denkt dat het minimaal vijf jaar kost om De Jaap groot te maken met een groep vrijwilligers. Hij gelooft niet dat een omroep een opinieweblog kan initiëren. „Het werkt niet onder de paraplu van zo’n organisatie”, zegt hij. „Je moet authentiek zijn.” De Jaap moet naamsbekendheid verwerven door mond-tot- mondreclame. Het afzetten tegen Joop werkt volgens Brussen. „Daardoor krijgt mijn initiatief aandacht en zoeken ze ons eerder op.”

Hoe verschillend ook, beide sites hebben hetzelfde doel; de debatcultuur op internet verbeteren. Van Jole vindt veel reacties „vaak erg primair, niet verder gaan dan welles-nietes. Ze spelen erg op de man.” De discussie over zijn eigen initiatief vond hij niet fijnzinnig. ,,Een kleine groep probeert je monddood te maken. Alles wat je zegt wordt verdraaid, waardoor je je steeds moet verdedigen.” Brussen zegt echter dat hij geen andere wapens gebruikt dan Van Jole: „Hij zet webloggers weg als rechtse schreeuwers die het debat kapotmaken.”

Mark Deuze, communicatiewetenschapper, vindt beide initiatieven niet op voorhand een verbetering voor de debatcultuur op internet. „De VARA had dit natuurlijk nooit alleen moeten doen, maar eerder in samenwerking met instanties als De Balie of universiteiten. Iedereen probeert het wiel opnieuw uit te vinden. De Jaap is weer een ironische variant op hetzelfde thema.”

Bekijk de debatsite Joop via www.joop.nl (precieze tijd van lancering is nog niet bekend). De debatsite Jaap vind je op: www.dejaap.nl. Mark Deuze blogt op: deuze.blogspot.com

    • Mirjam Keunen