Delta Lloyd naar de beurs in kil klimaat

Amsterdam 3-11-2009 Deltalloyd Volvo Ocean Race cattamaran op het Beursplein Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 3-11-2009 Deltalloyd Volvo Ocean Race cattamaran op het Beursplein Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Terwijl de Europese aandelenbeurzen daalden en Britse banken moeten inkrimpen, waagde verzekeraar Delta Lloyd vanochtend de gang naar de beurs.

Het vertrouwen onder beleggers in financiële instellingen kreeg vanochtend een nieuwe knauw toen twee grote Britse banken die staatssteun kregen aankondigden dat zij onder druk van de Europese Commissie moeten inkrimpen. Royal Bank of Scotland krijgt een nieuwe miljardeninjectie van de overheid, maar zal tegemoetkomen aan eisen van Brussel om honderden bankfilialen en delen van de verzekerings- en zakenbankactiviteiten af te stoten. Lloyds Banking Group kondigde vanmorgen een miljardenemissie en een inkrimping van het kantorennet aan. De door Brussel afgedwongen herstructurering volgt een week na de opsplitsing van het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern ING.

Tegen de achtergrond van deze ingrijpende reorganisatie van de West-Europese financiële wereld kreeg de verzekeraar Delta Lloyd – vrij van staatssteun – juist vanochtend een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Niet geheel onverwacht was de ontvangst van het nieuwe aandeel lauw. Kort na de opening om 9.00 uur daalde de koers van het aandeel Delta Lloyd met bijna 5 procent. In de loop van de ochtend kroop het aandeel licht omhoog maar bleef hangen rond de 15,50 euro, onder de introductiekoers van 16 euro.

De beursintroductie van Delta Lloyd, waarbij het Britse moederconcern Aviva 63,5 miljoen aandelen verkocht, leverde ruim 1 miljard euro op. Daarmee is het de grootste beursgang in Amsterdam sinds mei 2006. Delta Lloyd wilde door de beursgang meer op afstand komen te staan van het Britse moederbedrijf, dat wel een meerderheidsbelang houdt. De beurswaarde van Delta Lloyd bedroeg aan het eind van de ochtend ruim 2,5 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Niek Hoek, die met de beursgang een aandelenpakket ter waarde van 650.000 euro ontvangt, was vanochtend niet ongerust over de koersval. „Onze beleggers zijn gericht op de lange termijn. Het is momenteel geen eenvoudige markt.”

De AEX-index dook vanochtend, met een daling van 1,6 procent, opnieuw onder de grens van 300 punten.

Delta Lloyd: pagina 11

Britse banken: pagina 11