Dag voor bezinning

Koopzondag. Ik denk niet dat God voorzien had dat zijn enige rustdag ooit tot een heus winkelfestijn zou worden gedoopt. Alleen al daarom betwijfel ik of de Heer wel zo alwetend is als Hij zich voordoet – in de openbaring wordt met geen woord gerept over de 24-uurseconomie. Had me trouwens wel een fantastisch staaltje profetie geleken.

And on the seventh day, God went shopping.

Geen wonder dus dat minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) nu het maximum van twaalf Doldwaze Dagen per jaar in niet-toeristische gebieden strikt wil gaan toepassen. Eerlijk gezegd kan mij de koopzondag gestolen worden, maar als ik hoor hoe enthousiast de SGP wordt van de maatregel, begin ik toch te twijfelen. Die partij neemt de zondagsrust zo serieus dat ze zelfs haar website op non-actief zet. Ook door mijn meest Bijbelse bril zie ik daar de logica niet van in. Ik weet dat Eva van de Appel af moest blijven, maar de meeste internetservers draaien op Linux, dus dat kan het niet zijn.

En van ‘Gij zult niet surfen’ heb ik nog nóóit gehoord.

De SP heeft gelukkig een argument waarover wel te twisten valt. Zij wil het aantal koopzondagen beperken ten gunste van de kleine ondernemer, die geen extra personeel kan betalen. Sympathieke redenatie, maar ook een achterhaalde. Volgens Europese richtlijnen mag je gewoon op zondag open, dus beperkt Nederland op nationaal niveau die mogelijkheid, dan gaat juist bij de grote multinationals de vlag uit. Koffie Jopie moet dicht, terwijl Starbucks vrolijk latte macchiatos mag blijven tappen.

En nu verwacht ik weliswaar veel van president Balkenende (politici zijn net voetbaltrainers: hoe harder ze roepen dat ze hun contract uitdienen, des te zekerder weet je dat ze met Kerst vertrokken zijn), maar een Europese markt op Bijbelse grondslagen zie ik hem er niet doorheen loodsen. Tel daarbij op dat de meeste boodschappen twentyfourseven op internet kunnen worden gedaan en je komt automatisch tot de conclusie dat die hele Winkeltijdenwet uit 1930 hopeloos gedateerd is. De SGP blijft er niettemin bij dat de mens behoefte heeft aan „een dag voor bezinning”.

Zal wel weer uitdraaien op een spoeddebatje dus.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg