Cruijff wordt toch bondscoach

Johan Cruijff wilde in 1990 bondscoach worden om het Nederlands elftal te begeleiden bij het WK in Italië. Die aanstelling werd verijdeld door Rinus Michels, destijds bestuurslid van de de voetbalbond. Hij koos voor Leo Beenhakker. Bijna twintig jaar later mag de 62-jarige Cruijff zich alsnog bondscoach noemen. Niet van een gerespecteerd voetballand, maar van de autonome Spaanse regio Catalonië. Voorzitter Jordi Casals van de Catalaanse voetbalbond FCF maakte de benoeming gisteren bekend. Cruijff, die volgende week wordt gepresenteerd, wordt ook betrokken bij sportieve en sociale projecten van de bond.

De rentree van Cruijff is opvallend, omdat hij sinds zijn ontslag als trainer van Barcelona, dertien jaar geleden, definitief afstand van het trainerschap leek te hebben genomen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zijn nieuwe functie weinig voorstelt, omdat Catalonië niet door de wereldvoetbalbond FIFA wordt geaccepteerd en slechts vriendschappelijke wedstrijden mag spelen. Een verzoek om een wedstrijd tegen Oranje paste niet in de agenda en is door de KNVB afgewezen.