Clinton komt terug op uitspraak over Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren na Arabische kritiek haar uitspraak afgezwakt dat Israël „ongekende concessies” had gedaan om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. Voor een ontmoeting met haar Marokkaanse ambtgenoot Taieb Fassi-Fihri in Rabat onderstreepte ze dat het Israëlische aanbod om de bouw in nederzettingen in bezet gebied te beperken „bij lange na niet voldoet” aan de Amerikaanse verwachtingen.

President Obama en Clinton eisten in mei dat Israël de bouw in nederzettingen in bezet Palestijns gebied volledig zou bevriezen. De Israëlische premier Netanyahu wil niet verder gaan dan bevriezing van nieuwe projecten voor enkele maanden, uitgezonderd Oost-Jeruzalem, een standpunt dat Clinton afgelopen weekeinde uitvoerig prees. De Palestijnse autoriteiten en Arabische landen vielen vervolgens over Clinton heen.

Toen een journalist haar in Rabat een vraag stelde over de Arabische reactie, las Clinton gisteren een schriftelijke verklaring voor die kennelijk was bedoeld om de scepsis over de Amerikaanse koers ten aanzien van Israël en de nederzettingen weg te nemen. Onder andere verzekerde ze dat het Amerikaanse standpunt ten aanzien van de nederzettingen niet is veranderd. „Zoals de president bij veel gelegenheden heeft gezegd, accepteren de Verenigde Staten de legitimiteit van het doorgaan van de Israëlische nederzettingen niet.” (AP, AFP, Reuters)