Britse ex-huurling Mann krijgt gratie

Malabo, 3 nov. - De voormalige Britse huurling Simon Mann, die een gevangenisstraf van 34 jaar uitzat voor een poging tot staatsgreep in Equatoriaal Guinee, heeft gratie gekregen. Mann, die in juli vorig jaar veroordeeld werd, komt vrij ”op humanitaire gronden”, aldus het presidentieel decreet dat vanochtend werd voorgelezen op de staatsradio in Equatoriaal Guinee. Mann, opgeleid in Eton en voormalig lid van de Britse elite-eenheid SAS, erkende tijdens zijn proces dat hij betrokken was bij een poging om president Teodoro Obiang Nguema omver te werpen. Mann werd in 2004 met ruim zestig collega`s opgepakt in Zimbabwe in een met wapens volgepropt vliegtuig met bestemming Equatoriaal Guinee. Mark Thatcher, zoon van de Britse oud-premier Margaret, kreeg in 2005 in Zuid-Afrika een boete en een voorwaardelijke celstraf omdat hij het plot mede zou hebben gefinancierd.