Bridgestone stopt als leverancier in Formule 1

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone stopt na volgend seizoen als bandenleverancier in de Formule 1. Dat maakte de Japanse bandenfabrikant, sinds 1997 leverancier en de laatste twee jaar zelfs de enige bandenverstrekker in de Formule 1, gisteren bekend. Bridgestone wil zakelijk een andere koers varen. Het concern kan na 2010 zonder problemen uitstappen, omdat dan het contract met de Formule 1 afloopt.

Bridgestone is al de zoveelste Japanse fabrikant die afhaakt in de auto- en motorsport. Eind vorig jaar trok Honda zich terug uit de Formule 1, later volgden Subaru en Suzuki in het WK rallyrijden. Motorfietsenfabrikant Kawasaki ontbond zijn MotoGP-team. Bridgestone blijft wel leverancier van banden voor de MotoGP en de raceklasse GP2.

Gisteren werd ook bekend dat Rubens Barrichello en Nico Hülkenberg komend seizoen voor het Formule 1-team van Williams rijden. Dit jaar reed de Britse renstal met Nico Rosberg en Kazuki Nakajima. Het team beleefde een teleurstellend seizoen en eindigde op de zevende plaats bij de constructeurs.

„Rubens behoeft geen introductie. Hij is niet alleen de meest ervaren coureur in de Formule 1, maar ook een getalenteerd en gepassioneerd rijder”, reageerde teambaas Frank Williams op de overgang van de 37-jarige Barrichello van Brawn GP.

De Braziliaan eindigde dit seizoen als derde in het wereldkampioenschap achter zijn teamgenoot Jenson Button en de Duitser Sebastian Vettel (Red Bull). Hij begint in 2010 aan zijn zeventiende seizoen in de Formule 1.

De 22-jarige Hülkenberg wordt alom beschouwd als een van de grootste racetalenten. De Duitser fungeerde dit seizoen al als testrijder bij Williams en won in zijn debuutjaar de talentklasse GP2.

De 24-jarige Rosberg zal vermoedelijk Barrichello’s stoeltje bij Brawn GP overnemen. Voor Nakajima is het avontuur in de Formule 1 waarschijnlijk ten einde. De Japanner wist dit jaar in geen van de zeventien grandprixraces een punt te behalen. (ANP, AFP)