Alle nodeloos gekapte bomen

Iedereen kent wel van die momenten waarop je door een straat loopt, fietst, rijdt en met een schok ziet dat alle bomen zijn gekapt. Het officiële verhaal is steevast dat het onvermijdelijk was. Snel gebeurd om burgerprotest voor te zijn. De top-smoezen: 1. ze waren te oud, 2. ze waren ziek, 3. ze waren gevaarlijk

Oud, gezond en gekaptOud, gezond en gekapt

Iedereen kent wel van die momenten waarop je door een straat loopt, fietst, rijdt en met een schok ziet dat alle bomen zijn gekapt. Het officiële verhaal is steevast dat het onvermijdelijk was. Snel gebeurd om burgerprotest voor te zijn.

De top-smoezen: 1. ze waren te oud, 2. ze waren ziek, 3. ze waren gevaarlijk bij storm, 4. ze ontwrichten de stoep/de weg/het fietspad/de riolering, 5. er moesten parkeerhavens komen, 6. de weg was onveilig door gebrek aan uitzicht.

Vroege Vogels van de Vara heeft samen met de Bomenstichting een meldpunt Kappen ingesteld. Iedere boom waarvoor kapvergunning wordt aangevraagd komt er in principe op. Met het waarom en wanneer. U kunt u melden als boomagent. Alle aandacht is nuttig. Opdat bestuurders die meer luisteren naar asfaltargumenten dan naar het gezonde verstand zich tenminste moeten verantwoorden. (Volgend jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen.)

Hier een voorbeeld van het meldpunt: 171 bomen weg in Leiderdorp, er komen er 15 voor terug.

Gemeente Leiderdorp vraagt in het kader van een beheersmaatregel (op basis van beheerplan) in park de Bloemerd een kapvergunning aan voor ruim 170 bomen ( diverse soorten). Er zijn o.a. voorwaarden opgesteld middels een herplantplicht van 15 bomen, te weten: 3 moeraseiken, 3 beuken en 9 berken. Gemeente heeft deze maatregel nader uitgelegd in een kort artikel met als titel: “Natuurontwikkeling in de Bloemerd”.

De optelsom van alle bomenverwijderingsprojecten is een aanzienlijk verlies aan zuurstofproductie en versteniging van de omgeving. Vaak kan het ook anders, maar is de makkelijkste oplossing de eerste impuls: kappen.

Het voormalige VPRO tv-programma Landroof is tegenwoordig een webhonk voor wie zich zorgen maakt over nodelo0os natuurverlies. In het programma werd o.a. aandacht gevraagd voor dreigend boombarbarisme in Mooi Groenlo. Daar is het gevaar nog niet geweken.

    • Marc Chavannes