Zo ziet in China langdurige droogte eruit

A pedestrian holding a blue umbrella makes her way along a snow-covered sidewalk in Beijing on November 1, 2009. Chinese meteorologists covered Beijing with snow on November 1 after seeding clouds to bring winter weather to the capital in an effort to combat a lingering drought, state media reported, as the unusually early snow blanketed the capital as temperatures dropped as low as minus 2 Celsius (29 Fahrenheit) with strong winds from the north. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN AFP

Regen maken, daar hebben de Chinezen flink wat ervaring mee: vlak voor het begin van de Olympische Zomerspelen, vorig jaar, liet de regering met behulp van kleine raketten zilverjodide-kristallen los in de wolken boven Peking, waardoor de vorming van regendruppels werd opgewekt. Die spoelden de door uitlaatgassen vervuilde lucht in de stad schoon, voor een tijdje.

Dezelfde techniek wordt sindsdien door China gebruikt om langdurige droogte tegen te gaan, zij het met wisselend succes. Afgelopen winter werd het boven tarwevelden in Noord-China geprobeerd, maar toen was de wolkenlucht te dun om veel regen op te leveren. Gisteren was Peking weer eens aan de beurt, de hoofdstad die al ruim tien jaar kampt met droogte. Daar bleek het onverwacht koud: de opgewekte druppels veranderden in sneeuw, waardoor het vliegverkeer van en naar de stad ontregeld werd.

Nog niet iedereen is er overigens van overtuigd dat regen opwekken mogelijk is. Bert Holtslag, hoogleraar meteorologie aan de Wageningen Universiteit, vertelde eerder aan nrc.next: „De omvang van weerfronten is gigantisch. Je moet dan wel heel veel doen, wil je buien opwekken.”