Zelaya waarschuwt voor mislukken akkoord

De verdreven Hondurese president Zelaya heeft gisteren gewaarschuwd dat de uitvoering van zijn akkoord met het interim-bewind vastloopt als het Congres hem deze week niet herinstalleert als president. „Dat zou betekenen dat de onderhandelingen zijn mislukt, dat alles is mislukt”, zei hij tegen BBC Mundo.

Het donderdagnacht overeengekomen akkoord voorziet in een regering van nationale eenheid, geleid door Zelaya, als president met een beperkt mandaat. Daarnaast beloven alle partijen de reeds geplande presidentsverkiezingen (op 29 november) én hun winnaar te erkennen.

Het Congres moet zich nog over dit plan uitspreken. De volksvertegenwoordigers, die met reces zijn wegens de lopende campagne, zouden hiertoe morgen voor het eerst bijeenkomen. Verscheidene afgevaardigden zeiden dit weekeinde dat ze zich niet laten opjagen. Ze zullen bovendien pas stemmen na een niet-bindend advies van het Hooggerechtshof, dat er ook nog niet is.

Volgens het bereikte akkoord moet echter uiterlijk al donderdag duidelijkheid bestaan over de mogelijke terugkeer van Zelaya.

Cruciaal is de opstelling van de Nationale Partij (PN) en haar voorman, presidentskandidaat José ‘Pepe’ Lobo. Dit weekeinde meldden verscheidene internationale media dat er een ‘geheim pact’ zou bestaan tussen Lobo en de Amerikaanse onderminister Shannon, onder wiens bemiddeling het akkoord vorige week werd bereikt. Volgens dit ‘pact’ zou Lobo, die overtuigend leidt in de peilingen voor de presidentsrace, al hebben toegezegd zijn fractie met Zelaya’s terugkeer in te laten stemmen. De vraag is echter of zijn hele fractie naar hem luistert.

De commissie die toeziet op naleving van het akkoord is ondanks alle onzekerheden wel gevormd. Onder anderen de Amerikaanse minister van Arbeid Hilda Solis en ex-president Ricardo Lagos van Chili nemen zitting. (BBC, AFP)