Wethouder geschopt en uitgescholden

De Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder is zaterdag bij een wijkbezoek belaagd door buurtbewoners. Norder werd door mensen uitgescholden en geschopt door één persoon. Een 31-jarige man is aangehouden. Hij is gisteren heengezonden. De man wordt verdacht van mishandeling en belediging. Hij moet 4 december voorkomen. Norder raakte niet gewond.

De wethouder bezocht ‘Het Vijfde Kwartier’ in de wijk Wateringse Veld wegens een nominatie voor de ‘Nieuwe Stad Prijs’. In deze wijk wonen ook oud-bewoners van een woonwagenkamp. Enkelen herkenden de wethouder, die niet populair is bij de woonwagenbewoners.

Norder wil het aantal standplaatsen voor woonwagens terugdringen. Hij vindt de woonvorm uit de tijd. „De tijden van Pipo de Clown zijn voorbij”, zei de wethouder een paar jaar geleden. De meeste woonwagenbewoners kregen geen nieuwe standplaats en moesten verhuizen naar een vaste woning, zoals in Wateringse Veld.

De buurtbewoners, bezig met de voorbereidingen van een Halloweenfeest, riepen Norder zaterdag diverse verwensingen toe. ‘Kom jij kijken hoe wij in zo’n teringhuis moeten wonen?’, zou een van de bewoners tegen de wethouder hebben geroepen. Steeds meer oud-woonwagenbewoners verzamelden zich rond de wethouder. Ze maakten Norder duidelijk dat hij niet welkom was in de wijk. Daarop besloot de wethouder samen met de juryleden van de Nieuwe Stad Prijs te vertrekken. Eén man achtervolgde het gezelschap en gaf Norder een schop.

Geweld tegen bestuurders is strafverzwarend. Het belagen van Norder past in een trend – steeds meer lokale bestuurders voelen zich bedreigd of geïntimideerd door burgers. In 2008 maakte 69 procent van de burgemeesters en wethouders melding van fysiek of verbaal geweld. In 2007 was dat percentage nog 59.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse zaken, PvdA) sprak eerder dit najaar over „wildwestpraktijken”. Op haar initiatief is per 1 oktober een vertrouwenslijn geopend waarop burgemeesters, wethouders en raadsleden anoniem melding kunnen maken van bedreigingen of intimidaties.