Wendy van Dijk in een apenpak

Na de eerste uitzending van Ushi & Dushi klonk hier en daar gemor over het nieuwe brutale typetje van Wendy van Dijk, de benedenwindse weervrouw Lucretia: ze maakte een karikatuur van de zwarte vrouw, het accent klopte niet, en suggereerde Wendy niet zo’n tig keer per uitzending dat vrouwen op Curaçao het liefst de hele dag met hun dikke reet in de hangmat liggen? Het gemor verstomde alweer snel door de hoge kijkcijfers en een rondvraag op straat liet zien dat Antilliaanse vrouwen zelf er best om moesten lachen. Wendy zelf liet weten dat ze niks wilde zeggen met haar typetje, het was alleen maar komisch bedoeld. Niks racisme.

Toch is het een genante vertoning. Was Ushi, het Japanse typetje van Wendy, in haar hoogtijdagen grappig wegens haar ontregelende manier van interviewen, het typetje Lucretia ontregelt helemaal niet. Het is het zoveelste voorbeeld van incest-tv, weer een programma dat er enkel en alleen toe dient om de status van onze geliefde televisiesterren te bevestigen. Frans Bauer, René Froger, Linda de Mol, Bridget Maasland, ze kwamen alweer voorbij, dit keer gekieteld door Van Dijk in een apenpak – of als je vriendelijker wilt zijn, met het opgeplakte hoofd van een gedrocht uit een horrorfilm. De clou van ieder item is dat de argeloze BN’er helemaal niet met een brutaal lelijk wijf uit Curaçao staat te praten, maar met hun eigen lieve dunne mooie blanke collega Wendy. Ze is een van ons! Lucretia prikt niks door, ze is gewoon onderdeel van die eindeloze kermis van zelffelicitatie die televisie heet. Hollandse sterren mogen aan haar laten zien dat ze buitengewoon zijn doordat ze zo gewoon zijn gebleven. Pijnlijk in de uitzending van afgelopen zaterdag was dat Wendy als Lucretia op een of andere rode loper haar eigen vriend tegen het lijf liep, RTL-directeur Erland Galjaard, uitriep dat ze hem zo’n mooie man vond en er meteen bij zei dat hij voor haar een beetje te hoog gegrepen was. Te hoog voor de dikke, zwarte Lucretia, dat was de grap, niet voor Wendy. Ai.

Ushi & Dushi wordt uitgezonden op wat je de Hollandse avond van RTL4 kunt noemen. Dat betekent eerst lekker lachen om komische karikaturen van buitenlanders, dan het warme bad van de opgewonden gezelligheid van Ik hou van Holland, gevolgd door een flinke dosis onderbuik in Wat vindt Nederland?, gepresenteerd door de man zonder eigenschappen van de Nederlandse televisie, Jack Spijkerman. Nederland viert zichzelf, zo zou je die avond kunnen samenvatten. ‘Buitenlanders’ mogen meedoen als ze om te lachen zijn, of als ze, zoals heel soms voorkomt, zelf de status van Bekende Nederlander hebben verworven. Verder spelen ze geen rol.

    • Bas Heijne