Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. Aandacht voor de voortgang van het proces in Aken tegen oud-SS’er Heinrich Boere.Ned.1, 18.15-18.30u.

Netwerk. Nooit eerder vertoonde interviews met voormalige gevangenen van vernietigingskamp Sobibor. Op 14 oktober 1943 kwamen zij in opstand tegen hun SS-bewakers. Ned.1, 20.25-20.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en Jan Mulder ontvangen Martin Simek die vertelt over een boek dat hij geschreven heeft, en talentenjachtwinnares Charlene die haar eerste plaat heeft gemaakt.Ned.3, 19.30-20.21u.

Theo van Gogh, 5 jaar later. Rechtstreeks programma vanuit Amsterdam, gezamenlijk gemaakt door de NOS en Nova, waarin presentator Twan Huys met gasten praat over de moord op Van Gogh, de gevolgen van de aanslag en de maatschappelijke onrust die vervolgens ontstond.Ned.2, 22.15-22.50u.

Pauw & Witteman. Met als gasten onder anderen Theodor Holman die vertelt over zijn vriendschap met Theo van Gogh, en de cabaretiers Mike Boddé en Thomas van Luyn die vertellen over hun voorstelling Sex & Drugs & Hoog-Barok. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Theo van Gogh? Die is dood. Documentaire van Maartje Nevejan, waarin zij op basis van uitsluitend beelden en uitspraken van Theo van Gogh een postuum ‘zelfportret’ samenstelt.Ned.2, 20.55-21.45u.

Into the storm. Gedramatiseerde biografische documentaire over de Britse staatsman Winston Churchill (1874-1965) over zijn opkomst als premier, zijn onverzettelijkheid als leider die het land naar een overwinning voert in WOII en zijn dramatische val na de verkiezingen van 1945. BBC 2, 21.30-23.00u.

Panorama: The Child protectors. In de nasleep van de doodgemartelde, zeventien maanden oude, Britse ‘Baby Peter’ gaven de sociaal werkers van de jeugdzorg in de stad Coventry zonder voorbehoud toestemming om hun dagelijkse werk te filmen, van bezoeken waarbij de huiselijke omstandigheden en de capaciteiten van ouders worden ingeschat tot vergaderingen waarop wordt beslist over het wel of niet uit elkaar halen van gezinnen, en de bureaucratie waarmee alles gepaard gaat.BBC 1, 21.30-22.00u.

Dokument: 20, geboren op de dag dat de Muur viel. Eerste deel, Eindelijk vrij, van een driedelige documentaire waarin door vier Oost-Duitse gezinnen wordt teruggekeken op de Val van de Muur in november 1989. Vier jongeren die twintig jaar geleden werden geboren vertellen over hun toekomstverwachtingen. Ook aandacht voor de toekomstdromen van hun ouders toen de socialistische staat werd ingewisseld voor het westerse kapitalisme. De vier gezinnen gaan terug naar plekken waar hun DDR-roots liggen. De jongeren zegt het niet meer zo veel. Toch dragen zij onbewust alle vier een stukje muur met zich mee. In het gesprek met hun ouders komen naast herinneringen ook de emoties boven. De angst voor de Stasi’s, machteloosheid, bitterheid en het geluk bij het weerzien van familie.Ned.2, 22.50-23.40u.

informatief

Weet wat je koopt: witte jas. Wetenschappelijk consumentenprogramma. Een onderzoek naar de effecten van het dragen van een witte jas. ‘Dokter’ Menno Bentveld test of willekeurige voorbijgangers bereid zijn om hun snot, oorsmeer, nagels, haren en zelfs hun wangslijm af te staan, alleen omdat hij een witte jas aan heeft. Deskundigen leggen uit wat het effect is van de ‘witte jas’. Verdere aandacht voor afslankmiddelen waarvan beweerd wordt dat je tijdens je slaap afvalt als je ze inneemt. Ned.2 19.25-19.55u.

Boer & zorg. Eerste deel van een zesdelige docusoap over het dagelijks leven op drie verschillende zorgboerderijen in Oploo, Barneveld en Best. Regie: Bob Entrop. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Consumentenprogramma. Over het lange getreuzel van verzekeringsmaatschappijen om letselschade uit te keren, en over telecombedrijf Dailycom.Ned.1, 20.30-21.15u.

amusement

The Graham Norton show. Anarchistisch praatprogramma van de Britse Paul de Leeuw – maar dan leuker. Met als gasten komiek Rob Brydon en zanger Harry Connick Jr. BBC 1, 23.35-0.20u.