Twee keer rood en liefst vijf tegendoelpunten

Feyenoord kon Ajax de eerste 40 minuten nog goed bijbenen.

Toen werd Stefan Babovic van het veld gestuurd, het keerpunt in de wedstrijd.

seizoen 2008 / 2009 ajax - feyenoord 2-0 sfeer arena publiek fans fans Foto ProShots

Na een veelbelovende start is het positieve gevoel dat de nieuwe trainer Mario Been aan het begin van dit seizoen teweegbracht bij Feyenoord, al weer grotendeels verdwenen. Het eerste verval was zichtbaar bij stadgenoot Sparta, waar werd verloren terwijl Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson langdurige schorsingen opliepen door rode kaarten. De twee aanvallers toonden daar een merkwaardige vorm van discipline.

Gisteren, in de Arena tegen Ajax, was de blamage zeker zo groot. Feyenoord incasseerde liefst vijf treffers (5-1). Bovendien kregen Stefan Babovic en doelman Rob van Dijk ditmaal een rode kaart. Al was de laatste vooral te danken aan de slimmigheid van sterspeler Luis Suarez die bewust de confrontatie zocht in een direct duel met de keeper.

Been klampte zich achteraf vooral vast aan de eerste veertig minuten, waarin Feyenoord zijn tegenstander nog redelijk kon bijbenen. Ron Vlaar was met een fraai afstandsschot zelfs dicht bij de openingstreffer geweest. Maar dat was dan ook het enige wapenfeit van de Rotterdamse ploeg. Anderzijds speelde Feyenoord als een goed collectief, waarop Ajax met drie aanvallers geen goed antwoord had.

De rode kaart van Babovic, die een slaande beweging maakte naar Jan Vertonghen, werd door de goed leidende scheidsrechter Kevin Blom terecht met rood bestraft en dat vormde het keerpunt in de wedstrijd. Kort ervoor had Demy de Zeeuw uit een voorzet van Marko Pantelic en met hulp van het been van zijn bewaker Leroy Fer de ban voor Ajax gebroken. Toen Urby Emanuelson kort na rust met een mooi schot 2-0 aantekende, was er geen vuiltje meer aan de lucht voor de thuisploeg.

Been had zich zijn eerste klassieker als hoofdtrainer van Feyenoord natuurlijk anders voorgesteld. Hij kondigde aan dat Babovic behalve van de tuchtcommissie ook een straf van Feyenoord tegemoet kan zien. „Want dit accepteren wij niet.” Verder had Been wat plichtmatige clichés achter de hand als „we zitten in een leerfase” en „we komen van ver”. Ajax was „leper” geweest, daarin schoot zijn team nog te kort. Het gebrek aan duelkracht, dat veel balverlies veroorzaakte, en de rust die ontbrak, had hij toch ook geconstateerd. Daarin toonde Ajax zich een stuk verder.

Been houdt zich vast aan de vele toptalenten die zijn selectie volgens hem herbergt. Het valt echter op dat de spelers die in het dramatisch slechte vorige seizoen doorbraken, onder zijn hoede juist minder presteren. Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar konden gisteren weinig afdwingen. En Fer had een zware middag tegen De Zeeuw. Feyenoord miste een paar goede routiniers die deze spelers kunnen sturen. Vandaar waarschijnlijk dat Been zich content toonde met het spel van Denny Landzaat.

Wie gisteren de reservebank van Feyenoord en Ajax bekeek, kon concluderen dat beide clubs de afgelopen jaren een falend technisch beleid hebben gevoerd. Bij de aftrap had Feyenoord grootverdieners als Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Karim El Ahmadi in de dug-out. Veelal ‘versterkingen’ van nog maar twee jaar geleden. En binnen de lijnen was het afhankelijk van een bijna veertigjarige doelman en avonturier Babovic, over wie aanvankelijk werd verteld dat zijn vader zijn salaris ophoest.

Onder de reserves van Ajax bevonden zich Miralem Sulejmani, Oleguer, Bruno Silva, Dario Cvitanich en Kennedy Bakircioglu. Bijna allen aankopen van Marco van Basten. Het geeft aan dat elke club een goede technisch directeur moet hebben, met een langetermijnvisie. Een trainer is een passant.

Martin Jol, die kennelijk radicaal wilde breken met het kortstondige tijdperk onder Van Basten, heeft zelf ook al een miskoop achter zijn naam staan in de persoon van Thimothée Atouba. De linksback uit Kameroen, afkomstig van Jols oude club Hamburger SV, is al enige tijd verbannen naar het belofteteam. Gisteren probeerde Jol met enige humor de kritiek op zijn tweede aanwinst Marko Pantelic de kop in te drukken. De Serviër speelde beter dan tegen AZ, zorgde bij drie treffers van Ajax voor een assist, is een echte teamspeler en zoekt altijd de combinatie.

Maar er was toch ook veel aan te merken op Pantelic, die in het programmablad verklaarde dat hij gemakkelijk naar een Europese topcompetitie had gekund. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat gerenommeerde Engelse, Duitse of Spaanse clubs zitten te wachten op een 31-jarige spits die zo vaak de bal van zijn voet laat springen.

Jol vroeg om enig krediet en geduld voor Pantelic, maar het verleden heeft uitgewezen dat een spits die in de Arena niet krijgt. Nikos Machlas weet er alles van. Jol: „Ik heb drie interlands gespeeld. Pantelic veertig en hij gaat met Servië naar het WK. Het is geen krullenjongen. Na Patrick Kluivert heeft alleen Klaas Jan Huntelaar het in de spits goed gedaan bij Ajax. De kritiek knaagt aan zijn zelfvertrouwen. Hij kan zo weer terug naar Hertha BSC, maar dan moet ik zelf in de spits gaan staan.”

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Ajax-Feyenoord

Door een fout was een verkeerde foto afgedrukt bij het verslag van de wedstrijd Ajax-Feyenoord (gisteren, pagina 12-13). De foto was gemaakt tijdens Ajax-Feyenoord in het seizoen 2008-2009.

    • Erik Oudshoorn