Tofu

Ik heb een nieuwe liefde.

Er kwamen bepaald geen bliksemschichten aan te pas. Het was niet alsof de aarde in tweeën spleet. Integendeel: bij onze eerste kennismaking vond ik hem verre van aantrekkelijk. Bleekjes, onuitgesproken, om niet te zeggen saai. En ook een beetje, nou ja, alternatief.

Gek dat je er twintig jaar over kunt doen om iemands ware aard te ontdekken. En dat wanneer je als het ware langzaam naar diegene toe gegroeid bent, je open stelt voor zijn karakter – dat plots helemaal niet onuitgesproken lijkt, maar juist enorm veelzijdig – je gewoon alsnog kriebels in je buik kunt krijgen bij alleen maar de gedachte aan hem. Of is het haar? Zelfs nu ik stapelverliefd ben, weet ik nog niet of tofu een mannetje of een vrouwtje is.

Doet er niet toe. Laat me je hem of haar eerst maar eens netjes voorstellen. Tofu – je mag ook tahoe zeggen (Indonesisch) of doufu (Chinees) – is kaas gemaakt van sojabonen. Kort gezegd worden de sojabonen gedroogd, geweekt, gekookt, geperst en gefilterd tot sojamelk, en vervolgens wordt die melk gestremd en geperst.

Tofu is uitgevonden door de Chinezen, naar verluidt al tijdens de Song Dynastie (960-1279 na Christus). Omringende keukens zoals Japan, Korea, Vietnam en niet in de laatste plaats Indonesië kopieerden de productie en sindsdien vormt de sojakaas een belangrijke eiwitbron in een groot deel van Azië. Het schijnt dat er daar net zoveel soorten tofu worden vervaardigd als wij kazen maken.

Wen alvast maar aan het idee: ik ga jullie de hele week aan je kop zeuren over tofu. Mijn hart loopt er nu eenmaal van over. En bovendien staat tofu op de tweede plaats van de gloednieuwe VleesWijzer (www.vleeswijzer.nl), als dier- en milieuvriendelijk alternatief voor koe, varken, lam, kip, kalkoen en andere levende wezens.

Vandaag een recept dat ik voor het eerst proefde in een New Yorks ontbijttentje. Het was een van die gerechten die mijn ogen hebben geopend en mijn liefde aangewakkerd: scrambled tofu. De tofu – je hebt er een stevige soort voor nodig, dus niet de zogenaamde silken tofu – wordt klaargemaakt alsof het roereieren zijn en het resultaat is verbluffend lekker.

Voor 1 persoon:

1 eetlepel olijfolie

100 g stevige tofu, in dobbelstenen

7 kerstomaatjes, gehalveerd

1 lenteuitje, in ringetjes

Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de tofu toe. Prak de tofu met een vork tot rulle kruimels. Laat 1 minuut bakken. Voeg de tomaatjes toe en bak ze 2 minuten mee terwijl je af en toe met een spatel over de bodem van de pan schraapt. Voeg ook de lenteuitjes toe en bak alles nog 1 minuut. Maak de scrambled tofu op smaak met royaal zout en versgemalen peper. Serveer direct, met warme toast.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over tofu en geef je beste tofurecept op www.nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke brownies.

    • Janneke Vreugdenhil