Somalische piraat in Spanje meerderjarig

Bijna een maand na zijn arrestatie door Spaanse mariniers, is vandaag vast komen te staan dat de Somalische piraat Cabdiwelli Cabullahi meerderjarig moet zijn.

Cabullahi, alias Abdu Willi, werd begin oktober in de Indische Oceaan voor de kust van Somalië opgepakt, toen hij samen met een kompaan de gekaapte Spaanse tonijnvisser Alakrana verliet. Het schip met 36 opvarenden is nog steeds in handen van piraten, maar de twee arrestanten zitten inmiddels al enkele weken vast in Madrid, waar onderzoeksrechter Baltasar Garzón hen wil vervolgen voor ontvoering en terrorisme.

Abdu Willi stelde na zijn arrestatie dat hij niet ouder dan 16 is, waardoor hij als minderjarige onder het – veel minder strenge – Spaanse jeugdrecht zou vallen. Justitie geloofde hem niet, en de Somaliër werd de afgelopen weken aan verscheidene medische proeven onderworpen om zijn leeftijd te bepalen. Deze onderzoeken (eerst aan zijn geslachtsdeel en schaamhaar, daarna aan kaak, pols, bekken ) gaven geen definitief uitsluitsel: hij zou tussen de 17 en 19 jaar kunnen zijn.

Een donderdag gepresenteerd onderzoek aan zijn sleutelbeen wijst nu uit dat Abdu Willi tussen de 19,7 en 20,5 jaar oud moet zijn. Vanochtend valideerde de centrale rechtbank in Madrid dit onderzoek, waardoor de veronderstelde piraat definitief niet onder het jeugdrecht valt.

Familieleden van de gijzelaars zijn er overigens niet blij mee dat Garzón de twee liet uitleveren: de piraten op de Alakrana vragen nu namelijk niet alleen losgeld voor het schip, maar ook de vrijlating van hun kompanen.