President en zijn partij winnen in Mozambique

De president van Mozambique en zijn partij hebben de verkiezingen in het Afrikaanse land ruimschoots gewonnen. President Armando Guebuza kan aan een tweede termijn beginnen en de parlementaire meerderheid van zijn partij, Frelimo, wordt groot genoeg om eenzijdig de grondwet te kunnen aanpassen.

Guebuza, president sinds 2004, kan rekenen op ongeveer driekwart van de stemmen, zo bleek gisteren na telling van 89 procent van de stemmen. De presidents- en parlementsverkiezingen in Mozambique werden vorige week woensdag gehouden. Guebuza’s partij Frelimo staat voorlopig op 193 van de 248 zetels (78 procent).

Frelimo regeert Mozambique sinds het land in 1975 onafhankelijk werd van Portugal. Het voormalige marxistische bevrijdingsfront vocht tussen 1975 en 1992 een bloedige burgeroorlog uit met Renamo, een rechtse guerrillagroepering die gesteund werd door de blanke regeringen in Zuid-Afrika en Rhodesië. Nadat Renamo in 1992 akkoord was gegaan met een vredesverdrag, gingen de voormalige guerrillero’s meedoen aan verkiezingen. Frelimo, dat onder president Joaquim Chissano (1986-2005) het socialisme afschudde, bleef echter stevig aan de macht. De partij koerst momenteel zelfs af op haar grootste zege sinds de onafhankelijkheid.

Sommige analisten waarschuwen dat Frelimo in de verleiding kan komen om de grondwet aan te passen zodat Guebuza over vijf jaar in aanmerking komt voor een derde termijn.

Mozambique, waar prins Willem-Alexander een vakantiehuis laat bouwen, heeft jaren van gemiddeld bijna 10 procent economische groei achter de rug. Desondanks blijft het een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Meer dan driekwart van de bevolking leeft van kleinschalige, zelfvoorzienende landbouw. (Reuters)