Politie Italië arresteert drie maffiabazen

Voorraad levensmiddelen in de bunker bij een kippen- en konijnenfokkerij waar de gisteren gearresteerde maffiabazen Pasquale en Salvatore Russo zich schuilhielden. (Foto AFP) Italian carabinieri check the bunker of mafia boss Pasquale Russo, one of the country's most wanted fugitives, after he was arrested early on November 1, 2009 in Baiano, near Avellino south of Italy. Pasquale and Salvatore Russo, arrested yesterday, are heads of a Camorra clan carrying the name. Russo, on the run since 1993, has been convicted several times for murder and for association with the mafia. AFP PHOTO/GIULIO PISCITELLI AFP

In 24 uur tijd heeft de Italiaanse politie „een van de meest wrede” maffiaclans van Italië onthoofd. De drie broers Russo controleerden veertig gemeenten ten oosten van Napels.

Ook voerden de zaterdag en zondag gearresteerde broers liquidaties uit in opdracht van andere Camorraclans.

Gisterochtend werd Pasquale Russo (62) ingerekend. Hij was zestien jaar voortvluchtig en is diverse keren tot levenslang veroordeeld, wegens verschillende moorden en deelname aan een criminele organisatie. Russo was een van de tien meest gezochte voortvluchtige criminelen in Italië. Met Pasquale werd ook zijn jongere broer Carmine (47) ingerekend die sinds 2007 voortvluchtig was.

Een dag eerder werd hun broer Salvatore (51) opgepakt bij een kippen- en konijnenfokkerij dertig kilometer ten oosten van Napels. Hij was vijftien jaar voortvluchtig en wegens moord tot levenslang veroordeeld. De politie luisterde na zijn arrestatie telefoongesprekken van paniekerige clanleden af. Een van hen versprak zich en verried dat Pasquale en Carmine zich in een bakkerij in de gemeente Sperone bevonden.

Alle drie de broers gaven zich over zonder geweld te gebruiken. In Pasquales schuilhut vond de politie wapens, een nachtkijker, een apparaat om minicamera’s van de politie te traceren en een recent boek over de Camorra.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken spraken gisteren van een „groot succes” in de strijd tegen de maffia. Justitie schat het kapitaal van de Russo’s op een miljard euro. Ze hebben veel verdiend met afpersing, wapen- en drugshandel en met het opkopen van landbouwgrond die vervolgens met hulp van bevriende politici tot bouwgrond werd verklaard.

Zonder het afdragen van „beschermgeld” aan de clan kon geen enkele bouwactiviteit ongestoord plaatsvinden. Zo moest een burgemeester betalen omdat de gemeente een oud kasteel wilde restaureren.

Met de arrestaties is de Camorra nog lang niet verslagen. In en rond Napels zijn zeventig clans actief met in totaal vijfduizend leden.