Overleg getuigen zaak-Checkpoint

Getuigen in de strafzaak rond coffeeshop Checkpoint in Terneuzen hebben voorafgaand aan hun verhoor bij de rechter-commissaris de zaak inhoudelijk besproken. Het gaat om burgemeester Jan Lonink, oud-burgemeester Ron Barbé en gemeenteambtenaar Marc Haartsen, zo bevestigen twee bronnen onafhankelijk van elkaar. De rechtszaak begint morgen en is een testcase voor alle grote coffeeshops in Nederland.

Het is niet gebruikelijk en niet wenselijk dat getuigen voor het afleggen van hun verklaringen met elkaar overleggen. Het kan, al dan niet bewust, leiden tot een afstemming van verklaringen over gebeurtenissen in het verleden. Het gesprek tussen de getuigen duurde anderhalf uur. De woordvoerder van burgemeester Lonink bevestigt dat het overleg heeft plaatsgevonden. Volgens hem is „niet inhoudelijk” over de zaak gesproken.

Checkpoint was voor de sluiting in 2008 de grootste coffeeshop van Nederland met een omzet van ruim tien kilo wiet per dag en circa honderd werknemers. Eigenaar Meddy Willemsen wordt door het Openbaar Ministerie gezien als leider van een criminele organisatie die zich bezighield met de grootschalige inkoop van wiet. De rechtszaak zal zes dagen duren. De verwachting is dat de rechtbank eind november vonnis wijst.

Checkpoint: pagina 3

    • Jan Meeus
    • Esther Rosenberg