Opnieuw grote bank VS failliet

De Amerikaanse bank CIT heeft gisteravond faillissement aangevraagd. Het is het op vier na grootste bankroet in de Verenigde Staten ooit. Alleen de faillissementen van autobedrijf General Motors, telefoonconcern Worldcom en de banken Lehman Brothers en Washington Mutual waren groter. CIT wil nog voor het einde van dit jaar een doorstart maken. Een faillissementsaanvraag wordt als gevaarlijk gezien voor een bank omdat het vertrouwen van rekeninghouders essentieel is voor het voortbestaan van de instelling. De faillissementsaanvraag van CIT kwam aan het einde van een weekeinde waarin duidelijk werd dat de Amerikaanse economie allesbehalve gestabiliseerd is. Aan het begin van het weekeinde werden negen Amerikaanse banken met samen 153 vestigingen gesloten op last van de overheid. Dat was het grootste aantal banken dat sloot sinds het begin van de crisis. CIT leent in vijftig landen geld uit aan circa 1 miljoen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf, waaronder het moederbedrijf van fastfoodmerk Dunkin’ Donuts. CIT heeft ook een vestiging in Nederland. Eind vorig jaar gaf de Amerikaanse overheid CIT een noodkrediet van 2,3 miljard dollar. Dat geld is nu weg.