New Yorkse bank CIT failliet

De Amerikaanse bank CIT heeft gisteravond faillissement aangevraagd. Het is het op vier na grootste bankroet in de VS tot nu toe. Alleen de faillissementen van autobedrijf General Motors, telecombedrijf Worldcom en de banken Lehman Brothers en Washington Mutual waren groter.

De faillissementsaanvraag van de New Yorkse bank kwam aan het einde van een weekend waarin duidelijk werd dat de Amerikaanse economie alles behalve gestabiliseerd is. Aan het begin van het weekend werden negen Amerikaanse banken met samen 153 vestigingen gesloten op last van de overheid. Dat was het hoogste aantal banken dat ineens moest sluiten sinds het begin van de crisis.

CIT wil nog voor het einde van dit jaar een doorstart maken en wordt daarin gesteund door een meerderheid van de schuldeisers. Een faillissementsaanvraag geldt als gevaarlijk voor een bank omdat het vertrouwen van rekeninghouders essentieel is voor het voortbestaan. CIT kwam in problemen door tientallen miljarden aan oninbare studentenleningen en verkeerd uitgepakte investeringen in risicovolle subprime-hypotheken.

CIT heeft ook een vestiging in Nederland. De bank leent in vijftig landen geld uit aan circa een miljoen ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Eind vorig jaar gaf de Amerikaanse overheid CIT een noodkrediet van 2,3 miljard dollar. Deze zomer vroeg CIT tevergeefs om uitbreiding van die steun. CIT zei toen dat het omvallen van de bank „tot een crisis zou leiden” bij 760 productiebedrijven en 300.00 winkelbedrijven, waaronder de in de VS bekende kledingwinkelketen Eddie Bauer en het moederbedrijf van fastfoodketen Dunkin’ Donuts. Deze ondernemingen hebben last van de crisis en kunnen daardoor elders nauwelijks leningen krijgen.

De schuldeisers van CIT gaan nu na maanden van onderhandelingen akkoord met het inruilen van hun huidige schuld voor langer lopende kredieten tegen 70 procent van de huidige waarde. De bekende belegger Carl Icahn riep de schuldeisers vorige week nog op niet in te stemmen met dit voorstel en CIT definitief ten onder te laten gaan. Bij gebrek aan steun voor zijn plan sloot hij zich afgelopen vrijdag zelf alsnog aan bij het voorstel van CIT.