`Nederzettingen Israël niet bevriezen, maar beheersen`

jeruzalem. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Clinton, heeft het afgelopen weekeinde de druk op de Palestijnse leider Abbas verhoogd om snel met Israël om de tafel te gaan zitten voor vredesonderhandelingen. Tijdens een bezoek aan de Israëlische premier Netanyahu zei Clinton dat de bouw van Israëlische nederzettingen daarbij onderwerp van gesprek moet zijn, maar niet dat Israël eerst de bouw moet stopzetten, alvorens er onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Begin dit jaar was ”bevriezing” van de bouw in de bezette gebieden nog wel een voorwaarde van de regering van Obama. Maar dit weekeinde sprak Clinton slechts van ”beheersing” van de bouw. Voor de Palestijnen is het bevriezen van de bouw wel een voorwaarde voor eventuele onderhandelingen. Gisteren zei Abbas` zegsman dat de Amerikanen met deze draai vredesonderhandelingen de das om hebben gedaan.