N-Korea eist direct overleg met Amerika

Noord-Korea heeft vandaag de druk op de Verenigde Staten opgevoerd om in te gaan op zijn eis voor directe onderhandelingen over het nucleaire programma van het land. Pyongyang dreigt „zijn eigen weg te gaan” als de VS bilaterale onderhandelingen afwijzen.

Deze verklaring van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgde op het recente bezoek van een onderhandelaar over nucleaire kwesties aan de Verenigde Staten. Tijdens deze ontmoeting heeft Noord-Korea de eis voor directe onderhandelingen met de VS herhaald als voorwaarde voor terugkeer naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. „Noord-Korea heeft grootmoedig duidelijk gemaakt dat het mogelijk is om multilaterale onderhandelingen te beginnen, inclusief het zespartijenoverleg. Nu zijn de VS aan de beurt”, aldus het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarnemers brengen de Noord-Koreaanse druk op de VS in verband met de dringende behoefte van het land aan internationale hulp. De economie is gehavend, een groot deel van de bevolking heeft voedselgebrek.

Noord-Korea stapte in april uit het internationale ontwapeningsoverleg, na de veroordeling door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van Noord-Korea’s lancering van een langeafstandsraket. Deze lancering was het begin van een nieuwe periode van spanningen op het Koreaanse schiereiland. Die spanningen namen nog eens toe door de ondergrondse kernproef van Noord-Korea in mei. Sinds het bezoek van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton aan Pyongyang en de daaropvolgende vrijlating van twee Amerikaanse journalisten, zijn de spanningen afgenomen.

Vorige maand verklaarde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zich in een ontmoeting met de Chinese premier Wen Jiabao bereid tot hervatting van het zogeheten zeslandenoverleg met China, Rusland, de VS, Japan en de twee Korea’s. Ook bij die gelegenheid stelde Kim bilaterale onderhandelingen met de VS als voorwaarde.

Volgens Zuid-Koreaanse defensiefunctionarissen heeft Noord-Korea de nucleaire installatie in Yongbyon in oude staat hersteld. Pyongyang ontmantelde een deel van deze plutoniuminstallatie in ruil voor hulp in het kader van een internationaal akkoord in 2007. Met plutonium kan het land kernwapens vervaardigen. Het regime verklaarde recentelijk dat het ook uranium kan verrijken. Ook met deze technologie kunnen kernbommen worden gemaakt. President Lee Myung-bak van Zuid-Korea pleit in een interview met persbureau Yonhap voor harde toepassing van de sancties tegen Noord-Korea. (AP, Reuters, BBC)