Marianne Vos Europees kampioene veldrijden

Marianne Vos is gisteren in België voor de tweede keer in haar loopbaan Europees kampioene veldrijden geworden. De wielrenster uit Meeuwen veroverde haar eerste Europese titel in 2005. Gisteren eindigde de regerend wereldkampioene in Hoogstraten vóór landgenote Daphny van den Brand. De Britse Helen Wyman werd derde.

Na haar overwinning in de Nacht van Woerden was het de tweede zege van Vos dit seizoen. Door haar lage klassering in het veldritklassement van de mondiale wielerbond UCI moest Vos achter in het deelnemersveld starten, maar ze wist in de tweede ronde de achterstand op de snel gestarte koploper Van den Brand al te overbruggen.

Toen meer rensters aansloten, gaf Vos nogmaals gas en was ze plotseling alleen vooruit. „Het was nog ver, maar ik had er wel vertrouwen in dat het ging lukken”, zei Vos na afloop. „Het was over het algemeen een goed lopende ronde, met als enige echte hindernis een aantal korte klimmetjes. Dat lag me enorm goed. Die bulten kon ik goed verteren en vervolgens kon ik steeds weer terugkeren naar mijn eigen tempo.”

Voor Vos zijn vooral de Nederlandse en wereldkampioenschappen veldrijden in januari belangrijke doelen. „Maar ik wil het hele seizoen van voren meedoen, zoals ik eigenlijk ook altijd op de weg doe. Ik draag de regenboogtrui en ik vind dat ik die voor in de crossen moet laten zien.” Bij de junioren behaalde de Nederlander Michiel van der Heijden brons bij de EK.

In Hoogstraten werd gisteren ook de tweede wedstrijd in de Superprestige veldrijden (mannen) verreden. De zege ging naar Niels Albert. De Belgische wereldkampioen reed bijna de hele wedstrijd aan de leiding. De Tsjech Zdenek Stybar werd tweede, voor Belgisch kampioen Sven Nys. In de stand van de Superprestige neemt Albert de leiding over van Nys, die op jacht is naar zijn vijftigste overwinning in de cyclus. „Jammer dat het deze keer niet lukte”, reageerde Nys op zijn gemiste kans.

Albert had last gehad van „een kwak” van Stybar, kort na de start. „Dat wierp me enkele plaatsen terug. Bij het begin van de tweede ronde ging ik vervolgens onderuit”, zei Albert. Die tegenslag greep hij aan door verder te gaan met andere banden en dat pakte goed uit. „Ik wisselde vroeger dan Stybar; dat heeft misschien het verschil gemaakt. We waren aan elkaar gewaagd, de kloof tussen ons veranderde nauwelijks.” Stybar geloofde niet dat hij de dit seizoen ongenaakbare Albert had kunnen verslaan. „Ik kon echt niet sneller. Soms kwam ik wat dichterbij, maar dan versnelde Niels weer.” (ANP)