Londen ontslaat drugsadviseur

Moet een wetenschappelijk adviseur van de regering in het openbaar zijn mond houden als zijn standpunt afwijkt van dat van zijn politieke baas? Ja, meent de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Alan Johnson. Daarom ontsloeg hij eind vorige week het hoofd van zijn wetenschappelijke adviesraad inzake drugs, professor David Nutt.

Nutt had in een lezing verklaard dat cannabis minder gevaarlijk is dan alcohol en tabak. Bovendien zei hij dat cannabis door de regering onlangs „om politieke redenen”, tegen het advies van zijn raad voor drugs in, is geclassificeerd als een grotere bedreiging voor gebruikers dan voorheen. Eerder had Nutt al gezegd dat paardrijden riskanter is dan het gebruik van xtc.

„Ik kan niet hebben dat er openlijk verwarring ontstaat tussen wetenschappelijk advies en beleid en heb daarom het vertrouwen verloren in uw vermogen mij te adviseren”, aldus Johnson.

Nutt kreeg bijval van velen uit wetenschappelijke kring. Twee andere leden van de adviesraad kondigden dit weekeinde uit protest tegen Johnsons besluit hun vertrek aan. De overige 28 leden beraden zich op hun positie.

In dagblad The Times stelt Ian Stolerman, oud-hoogleraar farmacologie aan King’s College, vandaag: „Na dit ongerechtvaardigde ontslag riskeert degene die het opneemt voor professor Nutt door de wetenschappelijke gemeenschap te worden gebrandmerkt als een collaborateur met de regering, die geen respect voor expertise heeft.”