Lekkend olieplatform bij Australië vat vlam

SYDNEY. Een olieplatform dat al weken olie in zee lekt, ruim 200 kilometer ten noordwesten van Australië, is gisteren in brand gevlogen. Dat gebeurde op het moment dat het Thaise energiebedrijf Pttep het lek stopte door het gat te dichten met dikke modder. Het boorplatform lekt al tien weken olie in zee. Door de lekkage ontstond een 15 kilometer lange olievlek. De Australische overheid bespoot de vlek met chemicaliën om schade aan het milieu te beperken. Gisteren gaf Australië een rapport vrij waarin staat dat vogels en vissen hinder hebben ondervonden van het lek, maar dat de totale schade nog niet kan worden vastgesteld. Natuurbeschermers stellen dat de lekkage, van ongeveer vierhonderd vaten per dag, een grote impact heeft op het milieu. In het getroffen gebied leven bedreigde schildpadden, zeeslangen en walvissen.

Lees een onderzoek van het Wereldnatuurfonds naar de gevolgen van het lek voor het milieu via nrcnext.nl