kort

‘Nederzettingen Israël niet bevriezen, maar beheersen’

jeruzalem. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Clinton, heeft het afgelopen weekeinde de druk op de Palestijnse leider Abbas verhoogd om snel met Israël om de tafel te gaan zitten voor vredesonderhandelingen. Tijdens een bezoek aan de Israëlische premier Netanyahu zei Clinton dat de bouw van Israëlische nederzettingen daarbij onderwerp van gesprek moet zijn, maar niet dat Israël eerst de bouw moet stopzetten, alvorens er onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Begin dit jaar was „bevriezing” van de bouw in de bezette gebieden nog wel een voorwaarde van de regering van Obama. Maar dit weekeinde sprak Clinton slechts van „beheersing” van de bouw. Voor de Palestijnen is het bevriezen van de bouw wel een voorwaarde voor eventuele onderhandelingen. Gisteren zei Abbas’ zegsman dat de Amerikanen met deze draai vredesonderhandelingen de das om hebben gedaan. (Reuters)

Vijftien doden bij schietpartij in Mexico

Mexico stad. Op een boerenbedrijf in de noordelijke Mexicaanse staat Sonora zijn vrijdag bij een schietpartij zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie dit weekend bekendgemaakt. Onder de slachtoffers is Margarito Montes, de leider van een vakbond die een achterban claimt van tienduizenden boeren en arbeiders. De schutters zouden gebruik hebben gemaakt van een wapen dat veel wordt gebruikt door Mexicaanse drugsbendes en de schietpartij vond plaats vlak bij de grens met de provincie Sinaloa, waar de grootste drugsbazen van Mexico opereren, maar er wordt nog onderzocht of de schietpartij te maken heeft met drugs. Sinds de Mexicaanse president Calderón eind 2006 de drugskartels in zijn land de oorlog verklaarde, is Mexico in een geweldsspiraal beland. Ruim 14.000 mensen zijn sindsdien door drugsgerelateerd geweld om het leven gekomen. (AP)

Lekkend olieplatform bij Australië vat vlam

SYDNEY. Een olieplatform dat al weken olie in zee lekt, ruim 200 kilometer ten noordwesten van Australië, is gisteren in brand gevlogen. Dat gebeurde op het moment dat het Thaise energiebedrijf Pttep het lek stopte door het gat te dichten met dikke modder. Het boorplatform lekt al tien weken olie in zee. Door de lekkage ontstond een 15 kilometer lange olievlek. De Australische overheid bespoot de vlek met chemicaliën om schade aan het milieu te beperken. Gisteren gaf Australië een rapport vrij waarin staat dat vogels en vissen hinder hebben ondervonden van het lek, maar dat de totale schade nog niet kan worden vastgesteld. Natuurbeschermers stellen dat de lekkage, van ongeveer vierhonderd vaten per dag, een grote impact heeft op het milieu. In het getroffen gebied leven bedreigde schildpadden, zeeslangen en walvissen. (Reuters)

Lees een onderzoek van het Wereldnatuurfonds naar de gevolgen van het lek voor het milieu via nrcnext.nl

Verdachte voor brand in herdenkkapel 9/11

new york. De Amerikaanse politie heeft zaterdag een 26-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van inbraak en brandstichting in een kapel waar de slachtoffers van de aanslagen van ‘11 september’ op het World Trade Center in New York worden herdacht. De brand woedde kort en heeft rookschade aangericht. Een houten bank ging in vlammen op. Er zijn foto’s, briefjes en bloemen verdwenen. Onduidelijk is of die verbrand zijn of gestolen. Op de (tijdelijke) herdenkplaats worden onder meer overblijfselen van duizenden doden bewaard die nog geïdentificeerd moeten worden. Nabestaanden werden in een e-mail door het gemeentebestuur van de inbraak en de brand op de hoogte gebracht. (AP)

Moskou arresteert vijftig demonstranten

moskou. Volgens de Russische politie zijn er zaterdag ten minste vijftig mensenrechtenactivisten gearresteerd in het centrum van Moskou, waar volgens de politie ongeveer honderd demonstranten en honderd journalisten op af waren gekomen. Volgens de activisten zelf waren er vijfhonderd mensen op de been en zijn er zeker zeventig arrestaties verricht. De demonstraten scandeerden „vrijheid” en „respecteer de grondwet”. Mensenrechtenactivisten zeggen dat de vrijheden van Russische burgers ernstig zijn ingeperkt sinds oud-president Poetin in 2000 aan de macht kwam en dat het onder zijn opvolger Medvedev niet beter met de mensenrechten is gesteld. (Reuters)

Lees meer over mensenrechten in Rusland op het weblog van NRC-correspondent Michel Krielaars: nrc.nl/moskou

Aanslagen in Irak eisen zeker tien levens

bagdad. Een bom die was vastgemaakt aan een fiets heeft gisteren op een markt in het zuiden van Irak zeker vijf mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Gisteren kwamen bij aanslagen in andere delen van het land vijf anderen om het leven. Het geweld komt op het moment dat Iraakse parlementsleden in een bitter dispuut zijn verwikkeld over een nieuwe kieswet voor de parlementsverkiezingen. De kwestie-Kirkuk – moet de noordelijke oliestad bij het autonome Koerdistan komen of niet – is op dit moment het belangrijkste conflict in Irak. Veel parlementsleden willen een speciaal arrangement voor de verkiezingen in dit gebied, uit angst voor grootscheepse manipulatie van de demografische verhoudingen. De Verenigde Naties hebben gisteren bij de parlementsleden aangedrongen op handelen in het belang van het land en hebben „verhoogde bezorgdheid” uitgesproken over de aanslagen in het land. Vorige week kwamen bij dubbele zelfmoordaanslagen op regeringsgebouwen in Bagdad zeker 155 mensen om het leven. (AP)

11 militairen dood bij vliegtuigcrash Siberië

moskou. Een Russisch militair transportvliegtuig is gisteren kort na het opstijgen neergestort in de Siberische republiek Jakoetië. Daarbij kwamen alle elf inzittenden om het leven. De precieze toedracht van het ongeluk is nog niet bekend. De crash was de tweede in enkele weken tijd waarbij het ging om een vliegtuig van het type II-76, al decennia het prototype vliegtuig van het Russischeleger. Het ongeluk vergroot de twijfels over de staat van het verouderde legermateriaal, dat deels al werd gebruikt in de Sovjet-Unie. Hoewel Rusland de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in defensie, heeft het leger weinig nieuwe vliegtuigen aangeschaft. (AP)