Joodse kolonist vast om aanslagen

De Israëlische politie heeft een joodse kolonist gearresteerd die onder andere moorden op twee Palestijnen en de bomaanslag op de Israëlische professor Zeev Sternhell heeft bekend. In zijn woning in een nederzetting in de bezette Westelijke Jordaanoever vond de politie een grote wapenvoorraad. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om Yaakov Teitel, een 37-jarige Amerikaanse immigrant die werd opgepakt toen hij pamfletten uitdeelde tegen homoseksuelen. Volgens de politiechef van Jeruzalem, Aharon Franco, opereerde Teitel kennelijk altijd alleen tijdens zijn campagne tegen iedereen die hij als zijn vijanden zag. Zijn advocaat zei voor de Israëlische legerradio dat Teitel „geestelijk gestoord” is, gelooft een „afgezant van de Heer” te zijn en niet hoort te worden berecht.

De moorden op de Palestijnen, een herder en een taxichauffeur, dateren van 1997, toen Teitel volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld als toerist in het land was voor hij in 2000 immigreerde.

Professor Sternhell, een bekend criticus van het Israëlische nederzettingenbeleid, werd vorig jaar licht gewond bij de bomaanslag bij zijn woning in Jeruzalem. Na de aanslag werden pamfletten gevonden waarin een beloning van een miljoen shekel (bijna 180.000 euro) werd uitgeloofd voor iedereen die een lid van de beweging Vrede Nu vermoordde. De aanslag op Sternhell zorgde indertijd voor grote opschudding.

Teitel heeft ook bekend vorig jaar een met explosieven gevulde cadeaumand te hebben gestuurd aan een familie van messianistische joden. Hij wordt eveneens verdacht van plannen tot aanslagen op politiebureaus omdat deze gay pride parades beschermden. De aanslag op een homo-jongerenclub in Tel Aviv waarbij in augustus twee doden vielen, zou hij niet hebben gepleegd. Wel prees hij deze aanslag in de pamfletten die hij verspreidde op het moment dat hij werd opgepakt. (Reuters)