Hogere winst voor Ryanair

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar zijn winst zien stijgen met 35 procent. De Ierse prijsvechter maakte vandaag een nettowinst bekend van 250 miljoen euro, tegenover 185 miljoen een jaar eerder. De kwartaalomzet daalde als gevolg van lagere ticketprijzen van 1,03 miljard euro naar 992 miljoen. Ook de halfjaarcijfers waren beter, met een winst van 373 miljoen euro tegenover 95 miljoen in 2008.

Ryanair zegt te hebben geprofiteerd van lagere kosten. Vooral de brandstofrekening viel fors lager uit: de maatschappij betaalde hieraan 176 miljoen euro minder dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.

Het aantal passagiers bij Ryanair blijft ook stijgen. In september werden 6,1 miljoen mensen vervoerd, 17 procent meer dan in september 2008.

Als een van de weinige bedrijven in de luchtvaart lijkt Ryanair nauwelijks last van de economische crisis te hebben. Topman Michael O’Leary zei tegen persbureau AP dat zijn bedrijf, terwijl de totale markt krimpt, aandeel wint van maatschappijen als Air France, KLM en British Airways. Ryanair, dat alleen vluchten verzorgt binnen Europa en naar Marokko, is met 63 miljoen passagiers (tussen 1 oktober 2008 en 1 oktober 2009) nu de grootste Europese luchtvaartmaatschappij.

O’Leary zei wel dat de gemiddelde opbrengst per stoel onder druk staat en wat hem betreft niet lager mag uitvallen. Om de kosten verder te drukken wil Ryanair van Boeing een grote korting bedingen op een order voor 200 nieuwe vliegtuigen, maar Boeing is daar niet happig op.

Ryanair heeft nu 200 vliegtuigen, uitsluitend Boeing 737-800’s. „Als Boeing niet meewerkt, zullen we van koers veranderen”, zei O’Leary. Onduidelijk is of hij hiermee bedoelde dat hij orders zal plaatsen bij Boeings concurrent Airbus of dat hij genoegen wil nemen met minder groei.