Het Scheringa Museum was net zo verfrissend

Reinjan Mulder kraakt op de Opiniepagina van 26 oktober de collectie-Scheringa af met argumenten die weinig overtuigend zijn. Vrijwel elke collectie kan met de argumenten van Mulder tot een echte collectie worden bestempeld of juist niet. Vage criteria zoals coloriet en penseelvoering lijken me weinig steekhoudend.

Nog erger is zijn pleidooi om ons in Nederland te gaan concentreren op enkele grote musea waarvan de collectie mooi kan worden aangevuld met stukken van elders zoals enkele uit de collectie-Scheringa. Dat is voor mij een schrikbeeld. Nieuwkomers op de museummarkt zoals het Scheringa museum en Museum Belvédère in Heerenveen komen prikkelend en verfrissend over. De bezoekersaantallen zijn hoog. Ze laten zien dat er meer in kunstland te zien is dan de smaak van de vaak regenteske cirkel van grote musea die elkaar beïnvloeden en meestal aanlopen achter enkele internationale kunstgoeroes.

    • Rolf van Hulten Joure