Genade van Tina W.

Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus zegt niet te weten wie Tina Weemoed is. Hij gaf haar romandebuut Genade uit, dat in een persbericht wordt aangeprezen als vunzig, geestig en opwindend. Allemaal waar, maar dit boek is vooral opvallend goed geschreven. En dan is het ook nog eens een sappige sleutelroman over de Amsterdamse grachtengordel waarin figuren als Felix Rottenberg, Volkskrant-columniste Sylvia Witteman, schrijvers, uitgevers en journalisten van dag- en weekbladen zonder kleren figureren. In het personage Eberhardt herkennen we zonder moeite, nee niet de minister, maar Volkskrant-journalist Jan Tromp. Men pijpt, beft en neukt wat af in de toonzalen van kunstenaarssociëteit Arti. Matthijs van Nieuwkerks maîtresse doet een boekje open. ‘Over de televisiegod was ze niet helemaal tevreden – te haastig, te klunzig, te dunne benen.’

Waarom al die geheimzinnigheid over zo’n fijn boek? Bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui in Amsterdam is Genade verstopt onder een stapeltje andere boeken, omdat een verkoper het omslag van twee vrouwenbenen met een rode bloem met obscene meeldraden ertussen te goor vindt.

Niet goed voor de verkoop. Voor Mai Spijkers het weet verdwijnt het kinky Genade naar de achterkant van de winkel. Daar kan Tina Weemoed dan wegkwijnen naast die andere recente Prometheus-uitgave, de brave columnbundel Het zit de mannen niet mee tegenwoordig van Volkskrant-correspondent Philippe Remarque. Die blijkt van zijn vrouw niet naar Johnny Cash te mogen luisteren. Maar wacht eens, die columnbundel lijkt wel het complement van Genade, dat nota bene een motto heeft van Johnny Cash. De hoofdpersoon van Genade lijkt sprekend op Remarques literair en culinair getalenteerde echtgenote Sylvia Witteman.

Weemoed imiteert Witteman fantastisch in dit heerlijke boek vol smakelijke hapjes voor onverzadigbare vrouwen.

Elsbeth Etty

    • Elsbeth Etty