Europese Unie is juist gebaseerd op diversiteit

De directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, schrijft op 29 oktober dat Turkije niet bij de Europese Unie kan, onder andere omdat er te grote culturele verschillen zijn en omdat Turkije en (andere) Europese landen vaker tegenover elkaar hebben gestaan dan naast elkaar.

De schrijver heeft de Europese gedachte blijkbaar niet meegekregen afgelopen decennia. De Europese Unie is juist gebaseerd op diversiteit. De cultuur van Finland en Portugal verschilt ook enorm, en Duitsland en Frankrijk hebben in de geschiedenis ook voortdurend tegenover elkaar gestaan. De Europese Unie is er nu juist voor bedoeld om die verschillende culturen de ruimte te geven en ervoor te zorgen dat landen - ondanks hun verschillen - wel naast elkaar komen te staan in plaats van tegen over elkaar. Een Europese Unie dus die niet naar het verleden kijkt maar naar de toekomst.

    • Jeroen Mimpen Rotterdam