een weekeinde vol voetbal

Koploper FC Twente heeft zaterdag het traditioneel lastige uitduel met Roda JC met 2-1 gewonnen. Door de zege blijft de ploeg van trainer Steve McClaren ongeslagen. Twente kwam voor rust op een 2-0 voorsprong door treffers van Bryan Ruiz en Miroslav Stoch. Invaller Yulu Matondo scoorde na de hervatting voor Roda JC, dat de tweede helft het beste van het spel had. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit.

Voor de derde keer op rij heeft PSV een thuiswedstrijd met 1-0 gewonnen. Ook tegen Vitesse was het verschil klein. PSV kreeg de laatste zeven duels – in de competitie, Europa League en KNVB-beker – geen tegentreffer. „Succes valt of staat bij defensieve zekerheid”, zei trainer Fred Rutten van PSV. „In dat opzicht zijn we gegroeid. Er is stabiliteit in het elftal en dat verklaart deels ons succes. En we hebben meerdere spelers die kunnen scoren. Dat doelpunt valt meestal wel.” Tegen Vitesse besliste Balazs Dzsudzsak het duel na ruim een uur, uit een voorzet van Danko Lazovic.

In een periode van sportieve teleurstellingen had AZ weer eens reden tot juichen. Door een doelpunt van Jeremain Lens pakte de ploeg van trainer Ronald Koeman drie punten bij FC Groningen: 0-1. „Deze zege komt op het goede moment”, zei Koeman. In de eerste twintig minuten na rust nam Groningen het initiatief over van AZ. Koeman: „We waren slordig aan de bal en gingen achteruit lopen. In die fase had Groningen ook kunnen scoren. Misschien had een gelijkspel meer recht gedaan aan de verhoudingen op het veld. We hebben de afgelopen weken punten verspeeld die we eigenlijk hadden verdiend. Die hebben we hier teruggepakt.”

Liverpool leek vorige week na de verrassende 2-0 zege op Manchester United de slechte competitiestart achter zich te hebben gelaten. Zaterdag moest de ploeg van trainer Rafael Benitez echter opnieuw een nederlaag incasseren, de vijfde van dit seizoen. De Reds verloren met 3-1 bij Fulham en eindigden het duel met negen spelers na rode kaarten voor Philipp Degen en Jamie Carragher. Bobby Zamora opende de score, voor rust trok Fernando Torres de stand gelijk. Erik Nevland maakte de 2-1 voor Fulham, waarna Clint Dempsey de eindstand op 3-1 bepaalde.

Koploper Chelsea maakte geen fouten en versloeg Bolton Wanderers met 4-0. Frank Lampard maakte de openingstreffer vanaf de strafschopstip. Deco, Zat Knight (eigen doelpunt) en Didier Drogba maakten de overige doelpunten. Manchester United won met 2-0 van Blackburn Rovers door treffers van Dimitar Berbatov en Wayne Rooney. Arsenal won op eigen veld met 3-0 van stadgenoot Tottenham Hotspur. Robin van Persie was met twee treffers weer belangrijk. Cesc Fabregas maakte het derde doelpunt.

Barcelona liet op ongelukkige wijze punten liggen bij middenmoter Osasuna. De landskampioen moest in blessuretijd een gelijkspel accepteren omdat verdediger Gerard Pique zijn eigen doelman passeerde: 1-1. Seydou Keita had Barcelona op voorsprong gezet. Real Madrid profiteerde. Het team van Manuel Pellegrini won met 2-0 van Getafe en is Barça nu tot op een punt genaderd.

In de Bundesliga kwam Bayern München niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij VfB Stuttgart. Maar Bayern liep wel een punt in op Hamburger SV, dat thuis verrassend onderuit ging tegen Borussia Mönchengladbach: 2-3. De topper tussen Schalke en Bayer Leverkusen eindigde onbeslist: 2-2. Leverkusen gaf de zege in de slotfase alsnog weg. Toni Kroos en Stefan Kiessling hadden de ploeg van coach Jupp Heynkes op een 2-0 voorsprong gezet. In de laatste tien minuten scoorden Kevin Kuranyi en Vicente Sanchez tegen.