boekberichten

We wenden ons tot de roman wanneer we iets willen begrijpen

Fictie is terug. Althans, op de shortlist van de Guardian First Book Award. Vorig jaar werd de shortlist gedomineerd door non-fictie, en won Alex Ross met zijn muziekgeschiedenis. Dit jaar, zo maakte The Guardian afgelopen vrijdag bekend, heeft slechts één non-fictiewerk de laatste vijf gehaald: A Swamp Full of Dollars van Michael Peel, over Nigeria en zijn olie – en de ellende die die rijkdom met zich meebrengt. Het is meteen het enige boek dat nog niets in het Nederlands is vertaald. De andere titels op de lijst: Petina Gappah’s De danskampioen, een verhalenbundel uit Zimbabwe; Eleanor Cattons roman De repetitie, Reif Larsens De verzamelde werken van T.S. Spivet en Samantha Harvey’s De woestenij, een al eerder bekroonde roman waarin een alzheimerpatiënt centraal staat. Juryvoorzitter Claire Armitstead ziet dit als een goed teken wat betreft de kracht van het verhaal. ‘Hoe vaak er ook gezegd wordt dat de roman een dode kunstvorm is, het is nog steeds de vorm waartoe we ons wenden als we iets willen begrijpen van de donkere kanten van de maatschappij – of wanneer we los willen komen van onze alledaagse levens.’ (TJ)

Jordan krijgt rol in roman Martin Amis

Martin Amis (1949) zal het rondborstige Britse glamourmodel Jordan een rol geven in zijn nieuwe roman State of England, zo kondigde hij aan tijdens een lezing op het Hay Festival in London waarover The Telegraph bericht. ‘Ze heeft geen heupen, geen achterste... een interessant gezicht, maar wat we eigenlijk verafgoden zijn twee zakken siliconen,’ aldus Amis. Zijn belangstelling zet hij om in literatuur, wat moge blijken uit het feit dat hij haar als ‘Threnody’ laat opdraven in zijn nieuwe boek. „Ze heet dan wel anders, maar denk maar aan haar als je die naam ziet staan.” Jordan staat toch al in de belangstelling van de boekenwereld: vorige week noemde de Britse schrijfster Lynda La Plante in The Telegraph haar nog als voorbeeld toen ze in een interview de hoge voorschotten bekritiseerde die glamour-celebrity’s van hun uitgevers krijgen voor boeken die ze toch niet zelf schrijven. Jordan publiceerde een meerdelige autobiografie en al enige romans, stuk voor stuk door ghostwriters bijeengeschreven. Haar laatste roman, Sapphire, haalde net als alle voorafgaande onwaarschijnlijke oplagen. Amis gaf tijdens het gesprek toe de autobiografie van Jordan gelezen te hebben. ‘Maar meer nog dan over de inhoud ervan was ik gechoqueerd door het woord „Number One bestseller” op het omslag.’ Wanneer State of England uitkomt, is nog niet duidelijk. In februari 2010 zal eerst nog de roman The Pregnant Widow verschijnen. (HC)

Tjitske Jansen wint Anna Bijns Prijs

Dichteres Tjitske Jansen heeft de Anna Bijns Prijs 2009 gewonnen voor haar bundel Koerikoeloem. Dit is vrijdag bekend gemaakt in het radioprogramma Kunststof. Jansen krijgt de prijs omdat haar bundel ‘een originele, gewaagde en verfrissend humoristische blik op tragische gebeurtenissen’ biedt. De Anna Bijns Prijs wordt om de twee jaar afwisselend toegekend aan proza en poëzie en bedraagt 10.000 euro.

Jansen laat met de winst Eva Gerlach en Esther Jansma achter zich, die met de bundels Situaties en Alles is nieuw waren genomineerd. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moesten de werken tussen 1 januari 2005 en 31 december 2008 zijn gepubliceerd.

M.m.v. Hans Cottyn en Toef Jaeger

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl