Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Belastingdienst beloont tipgever

Dankzij een tipgever is de Belastingdienst ruim vierhonderd zwartspaarders met bankrekeningen in Europese belastingparadijzen op het spoor. Het gaat om tegen de 100 miljoen euro aan verzwegen vermogen. Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) heeft de anonieme tipgever een beloning toegezegd die, afhankelijk van het bedrag dat de fiscus vordert, kan oplopen tot enkele tonnen.

De Jager meldt de ongebruikelijke afspraak met de tipgever in een brief aan de Tweede Kamer. Met hem wordt afgerekend nadat er zekerheid is over de opbrengst. Volgens De Jager gaat het om „een groep belastingplichtigen die willens en wetens jarenlang met grote sommen geld de belasting heeft ontdoken”.

De tipgever meldde zich in maart bij de Belastingdienst met gegevens van honderden Nederlanders met buitenlandse spaarrekeningen. De Belastingdienst heeft de informatie onderzocht op betrouwbaarheid en kwaliteit. Vervolgens zijn het Openbaar Ministerie en de Landsadvocaat ingeschakeld om te toetsen of de informatie bruikbaar is.

Anderhalf jaar geleden besliste de Hoge Raad dat de fiscus gebruik mag maken van gestolen gegevens over rekeninghouders van het Luxemburgse filiaal van de Belgische Kredietbank. Op grond hiervan is ook de informatie van de tipgever bruikbaar.

De Jager kan de jacht op zwart spaargeld intensiveren nu steeds meer belastingparadijzen bereid zijn gegevens over rekeninghouders te verstrekken. In totaal bevindt zich ten minste 15 miljard euro in trustvermogens en minimaal 7 miljard euro aan spaargeld van Nederlanders op rekeningen in belastingparadijzen. Dit jaar hebben zich ruim drieduizend mensen met een totaal vermogen van 680 miljoen euro gemeld voor de inkeerregeling. Per 1 januari wordt deze regeling versoberd en gaan de boetes voor verzwegen vermogens omhoog.

Lees meer over fiscalezaken op nrc.nl/geld