Ajax brengt chaotisch Feyenoord nieuwe slag toe

Ajacied Demy de Zeeuw, die tweemaal scoorde, mengt zich in het feestgewoel na het doelpunt van ploeggenoot Urby Emanuelson. (Foto ProShots) seizoen 2009 / 2010 01-11-2009 ajax - feyenoord 5-1 demy de zeeuw viert de 2-0 van urby emanuelson Pro Shots

Ajax5Feyenoord1

Ruststand 1-0. 42. De Zeeuw 1-0, 47. Emanuelson 2-0, 58. Van der Wiel 3-0, 74. Landzaat 3-1, 82. De Zeeuw 4-1, 91. Suarez 5-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 51.028.

Na een veelbelovende start is het positieve gevoel dat de nieuwe trainer Mario Been aan het begin van dit seizoen teweegbracht bij Feyenoord, al weer grotendeels verdwenen. Het eerste verval was zichtbaar bij stadgenoot Sparta, waar werd verloren. In die wedstrijd kregen Sekou Cissé en Jon Dahl Tomasson een rode kaart als gevolg van zware overtredingen. Beide spelers werden langdurig geschorst.

Gisteren, in de Arena tegen Ajax, was de blamage zeker zo groot. Feyenoord incasseerde liefst vijf treffers (5-1). Bovendien kregen Stefan Babovic en doelman Rob van Dijk ditmaal een rode kaart. Al was de laatste vooral te danken aan de slimmigheid van sterspeler Luis Suarez die bewust de confrontatie zocht in een direct duel met de keeper.

Been klampte zich achteraf vooral vast aan de eerste veertig minuten, waarin Feyenoord zijn tegenstander nog redelijk kon bijbenen. Ron Vlaar was met een fraai afstandsschot zelfs dicht bij de openingstreffer geweest. Maar dat was dan ook het enige wapenfeit van de Rotterdamse ploeg. Anderzijds speelde Feyenoord als een goed collectief, waarop Ajax met drie aanvallers geen goed antwoord had.

De rode kaart van Babovic, die een slaande beweging maakte naar Jan Vertonghen, werd door scheidsrechter Kevin Blom terecht met rood bestraft en dat vormde het keerpunt in de wedstrijd. Kort ervoor had Demy de Zeeuw uit een voorzet van Marko Pantelic en via het been van zijn bewaker Leroy Fer de ban voor Ajax gebroken. Toen Urby Emanuelson kort na rust met een mooi schot 2-0 aantekende, was er geen vuiltje meer aan de lucht voor de thuisploeg. Overigens gaf Blom gisteravond in het tv-programma Studio Voetbal schoorvoetend toe dat ook Suarez rood verdiende toen hij op de achterlijn Babovic een klap in het gezicht gaf. Dan zou de wedstrijd ongetwijfeld een ander verloop hebben gekregen.

Been had zich zijn eerste klassieker als hoofdtrainer van Feyenoord natuurlijk anders voorgesteld. Hij kondigde aan dat Babovic behalve van de tuchtcommissie ook een straf van Feyenoord tegemoet kan zien. „Want dit accepteren wij niet.” Verder had Been wat clichés achter de hand als „we zitten in een leerfase” en „we komen van ver”. Ajax was „leper” geweest, daarin schoot zijn team nog te kort. Het gebrek aan duelkracht, dat veel balverlies veroorzaakte, en de rust die ontbrak, had hij toch ook geconstateerd. Daarin toonde Ajax zich een stuk verder.

Been propageert voortdurend de vele toptalenten die zijn selectie volgens hem herbergt. Het valt echter op dat de spelers die in het dramatisch slechte vorige seizoen doorbraken, onder zijn hoede juist minder presteren. Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar konden gisteren weinig afdwingen. Fer had een zware middag tegen De Zeeuw. Feyenoord miste een paar goede routiniers die deze spelers kunnen sturen. Vandaar waarschijnlijk dat Been zich tevreden toonde met het spel van Denny Landzaat.

Wie gisteren de reservebank van Feyenoord en Ajax bekeek, kon concluderen dat beide clubs de afgelopen jaren een falend technisch beleid hebben gevoerd. Bij de aftrap had Feyenoord grootverdieners als Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Karim El Ahmadi in de dug-out. Veelal ‘versterkingen’ van nog maar twee jaar geleden. En in het veld was het afhankelijk van een bijna veertigjarige doelman Rob van Dijk, en een avonturier, Babovic.

Onder de reserves van Ajax bevonden zich Miralem Sulejmani, Oleguer, Bruno Silva, Dario Cvitanich en Kennedy Bakircioglu. Bijna allen aankopen van Marco van Basten. Het geeft aan dat elke club een goede technisch directeur moet hebben, met een langetermijnvisie. Een trainer is slechts een passant.

Martin Jol, die kennelijk radicaal wilde breken met het kortstondige tijdperk onder Van Basten, heeft zelf ook al een miskoop achter zijn naam staan in de persoon van Thimothée Atouba. De linksback uit Kameroen, afkomstig van Jols oude club Hamburger SV, is al enige tijd verbannen naar het beloftenteam. Gisteren probeerde Jol met enige humor de kritiek op zijn tweede aanwinst Marko Pantelic de kop in te drukken. De Serviër speelde beter dan tegen AZ, zorgde bij drie treffers van Ajax voor een assist, is een echte teamspeler en zoekt altijd de combinatie.

Maar er was toch ook veel aan te merken op Pantelic, die in het programmablad verklaarde dat hij gemakkelijk naar een Europese topcompetitie had gekund. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat gerenommeerde Engelse, Duitse of Spaanse clubs zitten te wachten op een 31-jarige spits die zo vaak de bal van zijn voet laat springen.

Jol vroeg om enig krediet en geduld voor Pantelic, maar het verleden heeft uitgewezen dat een spits die in de Arena niet krijgt. Jol: „Ik heb drie interlands gespeeld. Pantelic veertig en hij gaat met Servië naar het WK. Het is geen krullenjongen. Na Patrick Kluivert heeft alleen Klaas-Jan Huntelaar het in de spits goed gedaan bij Ajax. De kritiek knaagt aan zijn zelfvertrouwen. Hij kan zo weer terug naar Hertha BSC, maar dan moet ik zelf in de spits gaan staan.”

    • Erik Oudshoorn