Afghanistan schrapt tweede ronde

Oppositieleider Abdullah, gisteren, nadat hij zich had teruggetrokken uit de tweede ronde voor het Afghaanse presidentschap. (Foto AFP) Afghan opposition candidate Abdullah Abdullah (L) talks with supporters during a gathering in Kabul on November 1, 2009. Abdullah announced on November 1 that he was pulling out of this week's run-off presidential election in Afghanistan. "The decision which I am going to announce was not an easy one. It was a decision that I have taken after wide-ranging consultations, with the people of Afghanistan, my supporters and influential leaders," Abdullah told supporters. "In protest against the misconduct of the government and the Independent Election Commission (IEC), I will not participate in the election," he added. AFP PHOTO/SHAH Marai AFP

Hamid Karzai is vandaag door de Afghaanse verkiezingscommissie tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. Dit volgde op het besluit om een tweede en beslissende ronde van de verkiezingen in Afghanistan niet door te laten gaan.

Dat hebben leden van de Afghaanse verkiezingscommissie vanochtend in Kabul bekendgemaakt. Gisteren trok oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah, de belangrijkste uitdager van de zittende president Hamid Karzai, zich terug als kandidaat. Karzai bleef daardoor als enige over in de race om het presidentschap.

Volgens de officiële spelregels was een tweede ronde, gepland voor aanstaande zaterdag, noodzakelijk nadat in de eerste ronde, afgelopen augustus, op grote schaal fraude was geconstateerd. Na hertelling van een deel van de stemmen bleek Karzai minder dan 50 procent van de uitgebrachte stemmen te hebben verworven.

Vanuit de internationale gemeenschap werd na de aankondiging van Abdullah’s terugtreden grote druk uitgeoefend om het verkiezingsproces snel af te ronden. De Verenigde Staten en andere westerse landen voelden er niets voor om de levens van hun militairen en van VN-personeel in de waagschaal te stellen voor een verkiezingsronde die in feite niets meer zou voorstellen.

Abdullah zei gisteren op een bijeenkomst met aanhangers in Kabul dat hij er geen enkel vertrouwen in heeft dat de eindstrijd in de presidentiële verkiezingen op een eerlijkere manier zal verlopen dan de eerste ronde in augustus, toen op grote schaal fraude werd geconstateerd. Abdullah had tevergeefs aangedrongen op onder andere vervanging van de, volgens hem, pro-Karzai gezinde voorzitter van de verkiezingscommissie. Hij zei zijn besluit tot terugtrekking te hebben genomen „in het belang van het land”.

Vanochtend arriveerde secretaris-generaal Ban Ki-moon in Kabul waar hij sprak met alle betrokken. Gisteren al liet minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton weten dat de VS de nieuwe president van Afghanistan zullen steunen, ook al heet die Karzai. Opvallend was de lof die Clinton uitsprak aan het adres van Abdullah.