Aanslagen in Irak eisen zeker tien levens

bagdad. Een bom die was vastgemaakt aan een fiets heeft gisteren op een markt in het zuiden van Irak zeker vijf mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Gisteren kwamen bij aanslagen in andere delen van het land vijf anderen om het leven. Het geweld komt op het moment dat Iraakse parlementsleden in een bitter dispuut zijn verwikkeld over een nieuwe kieswet voor de parlementsverkiezingen. De kwestie-Kirkuk - moet de noordelijke oliestad bij het autonome Koerdistan komen of niet - is op dit moment het belangrijkste conflict in Irak. Veel parlementsleden willen een speciaal arrangement voor de verkiezingen in dit gebied, uit angst voor grootscheepse manipulatie van de demografische verhoudingen. De Verenigde Naties hebben gisteren bij de parlementsleden aangedrongen op handelen in het belang van het land en hebben ”verhoogde bezorgdheid” uitgesproken over de aanslagen in het land. Vorige week kwamen bij dubbele zelfmoordaanslagen op regeringsgebouwen in Bagdad zeker 155 mensen om het leven.