'Aan alle kanten klapten de airbags uit'

Volleyballer Kay van Dijk was net bij een Italiaanse club begonnen toen hij een ernstig auto-ongeluk kreeg.

Volleybalinternational Kay van Dijk (25) heeft vandaag het ziekenhuis van het Italiaanse Ancona verlaten, na tien dagen geleden zwaar met zijn auto te zijn verongelukt. Zijn schedelbasisfractuur kan thuis helen.

Hoe gaat het met u?

Kay van Dijk: „Naar omstandigheden goed. Rechtsachter is er sprake van een schedelfractuur en aan de linkerkant heb ik een scheurtje. Ik voel nog wat drukpijn en ik kan mijn nek nog niet echt soepel draaien. Verder heb ik nog wel last van een hematoom bij de fractuur. Die drukt op een zenuw, waardoor ik lichte verlammingsverschijnselen aan mijn rechter oogspier en mijn lip heb. Maar dat wordt langzaam maar zeker minder. En van mijn gebroken neus ondervind ik geen hinder meer.”

Kunt u volledig herstellen?

„Volgens de artsen is dat geen probleem. Het zal alleen nog een maand of twee duren. In samenspraak met de medische staf van mijn club Loreto wordt een revalidatieprogramma opgesteld.”

Wat herinnert u zich nog van de klap?

„Dat ik door aquaplaning grip verloor, de auto van achteren voelde wegschuiven en tegen de vangrail botste. En verder onwijs veel rook en airbags die aan alle kanten uitklapten. Van een teamgenoot die bij mij in de auto zat hoorde ik dat we ook nog zijn aangereden door een truck en dat hij mij samen met de vrachtwagenchauffeur uit de auto heeft gehaald.”

Hoe reageerde de club, waar je net was begonnen?

„Heel meelevend. Ik had over belangstelling niet te klagen. De voorzitter is bijna dagelijks op bezoek geweest, evenals mijn teamgenoten. Dat neemt veel druk weg, want je gaat na zo’n ongeluk toch twijfelen over de toekomst. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht.”

    • Henk Stouwdam